Belediyesi'nin çıkarttığı gazetenin su faturasına eklenip gönderilmesine Yargıtay freni

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak'ın icraatları ve mesajları ile oğlu Gökhan Durak'a ait yerel Çukurova TV'nin tanıtım ilanlarının yer aldığı, su faturalarına eklenerek evlere gönderilen ?Gerçek' adlı gazeteye Yargıtay engeli geldi.

Rüstem Özer adlı kişi, su faturasıyla birlikte evine başkanın ve belediyenin tanıtımını içeren gazetenin gönderilmesinin durdurulması için gazetenin yayını ve basımını üstlenen Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Koza Kültür Sanat ve Turizm A.Ş. hakkında Adana 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 2005'te dava açtı. Mahkeme, gazetenin bilgi amaçlı olduğunu, okunup okunmamasının davacının iradesine bağlı olduğu kanaatine vararak davayı reddetti. Özer'in avukatı Yusuf Özer de, kararı temyiz etti.

Yargıtay 4'üncü Hukuk Mahkemesi davayı görüşerek yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yargıtay'ın kararında, ikametgah, adres ve posta kutularının kişilerin özel alanları olduğunu, kişinin rızası olmadan bu alanlara girmeye çalışmanın hukuka uygun davranış olmadığı belirtilerek, ?...dava konusu yayının davacı istemediği halde su ihbarnamesi ile birlikte adresine gönderilmesi doğru değildir? denildi.

Yargıtay kararında ayrıca, belediye başkanlarının, yaptıkları çeşitli faaliyetleri tanıtırken bilgilendirme amacı yanında siyasi propaganda saiki ile hareket edebileceklerini, bu davranışlarla karşılaşan belde insanlarının tamamının aynı hoşgörü ile olaya bakmasının beklenemeyeceği, farklı siyasi görüşten olan ya da belediye faaliyetlerini beğenmeyenlerin kendilerine bu tür tanıtımların yapılmasını istemeyebileceği de kaydedildi.

AVUKAT: BELEDİYE DİKKATLİ OLMALI

Avukat Yusuf Özer, Yargıtay'ın verdiği kararla Adana Büyükşehir Belediyesi'nin keyfi uygulamasına, haksız kazanç sağlamasına, insanların hak ve özgürlüklerine yaptığı darbeye de son verildiğini belirterek, ?Belediye bundan sonra insanlara gazeteyi isteyip istemediğini sormak zorunda. İstemeyenlere göndermeye devam ederse, Yargıtay'ın örnek kararına göre her vatandaş belediye hakkında dava açıp tazminat isteme hakkı var. Bu da belediyenin dava ve avukat parası olarak trilyonlarca zarara uğraması demektir. Belediye yetkilileri, gazeteyi herkese değil, isteyene göndersin? dedi.

Yerel mahkemenin kararının bozulması ile, davaya aynı mahkemede tekrar bakılacak.

?Gerçek' adlı gazete, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ) Genel Müdürlüğü'nün su faturalarına eklenip 500 binden fazla abonenin ev ve işyerlerine dağıtılıyor. Çoğunlukla ayda bir dağıtılan gazete, zaman zaman da su tüketimi ile ilgili ?bilgilendirme' makbuzu adı altında daha sık yayınlanıyor. Gazetenin gideri, alınan ilanlarla karşılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber