Belediye Kanunu Tasarısına ilişkin Bem-Bir Sen'in görüşleri

Haber Giriş : 04 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MÜRSEL TURBAY; "BELEDİYELER KANUNU YASA TASARI BU HALİYLE KAMUYA YENİLİK GETİRMEZ"

Belediye ve Mahalli İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel TURBAY, Belediyeler Kanunu'nun Meclis Genel Kurulu'na gönderilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yasa Tasarıları TBMM Genel Kurulu'ndan bu haliyle geçerse kamuda yaşanan sıkıntılar devam edecektir."dedi. Kamudaki sıkıntıların giderilebilmesi için toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerilerinden yararlanılarak akılcı ve her kesimin üzerinde uzlaşabileceği çözümlerin üretilmesi gerektiğini söylenen Turbay, başta sendikalar olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının taleplerinin dikkate alınmamasını eleştirdi. "Komisyondaki Yasa Tasarıları görüşmeleri esnasında sendika olarak sadece BEM-BİR-SEN olarak biz oradaydık"diyen Turbay, vermiş oldukları tekliflerden birkaçını şöyle açıkladı;

- 14. Maddede ki "Belediye ve bağlı kuruluş personeline yönelik yardım sandıkları kurma, çalışanlara sosyal yardım, ekonomi ve ticaretin geliştirimesi hizmetlerini yapar ve yaptırır." Şeklindeki ilaveyi talep ettik. Bu ilave ile halen birçok kurumda işler olan memurlara yardım sandığı konusu yerel yönetimde de olsun istedik.

-Yine 49. maddeye ilave olarak. "Bütçe oranlaması nüfusu 10 binin altında olan belediyelerde %50 olmasını teklif ettik." Sebebi, nüfusu 10 binin altında bulunan belediyeler maaş ödeyemiyor. Kabul edilen yasa tasarısında bu oran % 40'dır ve bu asla yeterli bir oran değildir.

- "Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre Devlet Memurlarına uygulanan aylık katsayının 40.000 gösterge rakamı ile çarpımı sonucu en fazla dört kez ikramiye ödenir." şeklindeki 49. maddedeki değişiklik talebimizle, bu maddenin çıkmasını dört gözle bekleyen memurların beklentilerine cevap vermek istedik.

-51.Maddeye "Belediye Zabıta Teşkilatı'nda fiilen çalışanlara fazla mesai karşılığı olarak her yıl Bütçe Kanunu'nda belirtilen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararıyla fazla çalışma ücreti ödenir."şeklindeki ilaveyi yaparak fazla mesai ücretlerini belediye başkanlarının iki dudağı arasında olmasını engellemek istedik. Ağır çalışma şartları sebebi ile emniyet sınıfına tanınan hakların zabıta teşkilatı personeline de uygulanması gerektiğini vurguladık.

-52. Maddenin sonuna "Belediye itfaiye teşkilatında fiilen çalışanlara fazla mesai karşılığı olarak her yıl Bütçe Kanunu'nda belirtilen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararıyla fazla çalışma ücreti ödenir." İlavesini yaparak her gün yangın ile savaşan, tehlike içerisinde yangına müdahale eden ve birçok kez yaralanan itfaiye çalışanlarına verilen fazla mesai ücretlerini Belediye Başkanlarının iki dudağı arasında olmasını engellemek istedik İtfaiye Teşkilatı personeline, emniyet hizmetleri sınıfı personeline tanınan hakların aynen uygulanması gerekiyordu.

"Belediyeler Kanunu Yetersizdir"

"Bu haliyle Belediyeler Kanun Tasarısı yetersizdir, Belediyelere verilen birkaç yetki dışında bu tasarı belediye çalışanlarının taleplerine cevap vermiyor." diyen Turbay, 2 aydan 40 aya kadar maaş alamayan memurlar olduğunu kaydederek, "Memurların sıkıntıları devam ediyor. Yasa Tasarıları memurların sıkıntılarını gidermekten uzaktır."diye konuştu. "Kurum idari kurulu görüşü" ile "sendika" kavramlarının bu yasa tasarısında kullanılmamasını esefle kınayan Turbay, şöyle konuştu; "Yasa Tasarıları kamuya kalite getirmekten uzaktır. Bugün ülkemizde yaşanan kamu yönetiminde yaşanan sorunların temelinde kalitesizlik ve ahlaksızlık yatmaktadır. Adam kayırmacılığı, hizmet kayırmacılığı, rüşvet, yolsuzluk, rant, kollama, lider diktası vs.. Türkiye'deki devlet yönetiminde yaşanan başlıca sorun ahlakidir. Ahlaksızlık kadar "toplam kalitesizlik" de bugün kamu sektörünün başlıca sorunudur. Gelişmiş ülkeler kalite devrimini yaşarken biz hala toplam kalitesizlik içerisinde kıvranıyoruz. Meclis Genel Kuruluna gönderilen Yasa Tasarıları maalesef kamu hizmetlerine "kaliteyi" getirebilecek mahiyette değildir. Hükümeti başta sendikalar olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının taleplerini göz önünde bulundurmaya çağırıyoruz. Sendika olarak bu haksızlığın giderilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Genel Kurul'da gerekirse meydanlarda kısaca, çalışanlar hakkını alıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber