İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mamak Belediyesinin ithal 1600 cc'lik araçları Sayıştay'a takıldı

Mamak Belediyesinin 2017 yılında kiraladığı 31 aracın 1600 cc olduğu ve yabancı menşeli olduğu Sayıştay başkanlığınca tespit edilmiş olup, Sayıştay bu hususun 2018 yılında izleneceğini belirtmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Kasım 2018 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Mamak Belediyesinin ithal 1600 cc'lik araçları Sayıştay'a takıldı

Mamak Belediyesinin 2017 yılında kiraladığı 31 araçın 1600 cc olduğu ve yabancı menşeli olduğu Sayıştay başkanlığınca tespit edilmiş olup, Sayıştay bu hususun 2018 yılında izleneceğini belirtmiştir.

İşte Sayıştay'ın Mamak Belediyesine yönelik 2017 yılı Denetim Raporunun ilgili bölümü:

BULGU 8: Araç Kiralama ile İlgili Usul ve Esaslara Uyulmaması

2014/6425 tarih ve sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli "237 Sayılı Taşıt Kanunu Kapsamında Edinilecek Taşıtların Menşei, Silindir Hacimleri ve Diğer Niteliklerinin Belirlenmesine Dair Karar"da:

"Taşıtların Nitelikleri

MADDE 1- (1) 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununa ekli (1) sayılı Cetvelde ve son iki sırasında belirtilenler hariç olmak üzere (2) sayılı Cetvelde y er alan makamlar ile güvenlik önlemli (zırhlı) araçlar, koruma altına alınanlarla ilgili yönetmelik hükümlerine göre tahsis olunanlar ve idarelerin yurt dışı teşkilatları için yabancı menşeli binek veya station- wagon cinsi taşıt edinilebilir. Bunların dışında hibe dahil her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt edinilemez.

(2) Birinci fıkra kapsamındaki makam ve hizmetler hariç olmak üzere, edinilecek binek veya station-wagon cinsi taşıtların silindir hacimleri 1.600 cc'yi geçemez.

(3) Yerli muhteva oranı %50'nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılır.

(4) binek ve station-wagon dışındaki taşıtlar hakkında yukarıdaki sınırlamalar uygulanmaz.

Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinimi

MADDE 2- (1) Hizmet alımı suretiyle edinilecek taşıtların menşei ve silindir hacimleri hakkında 1 inci madde hükümleri uygulanır."

Hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlere göre sayılan makam ve hizmetler hariç olmak kamu idaresi tarafından edinilecek binek ve station-wagon cinsi taşıtların motor hacimleri 1.600 cc'yi geçemeyeceği gibi yabancı menşeli de olamayacaktır.

Ancak uygulamada Mamak Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılmış olan araç kiralama ihalesinde toplam 31 araç yer almakta, Belediye Başkanının makam aracı dışında yer alan 30 aracın 28 adedinin ise mevzuata aykırı olarak kiralandığı tespit edilmiştir.

Her ne kadar yüklenicinin teklif birim fiyatlarında 1.600cc'yi aşan araçlar için daha yüksek bir birim fiyat belirtilmemiş ise de, bunun söz konusu araçlar için ayrıca birim fiyat bulunmaması diğer araçlar ile "paçal" bir fiyat oluşturulmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Nitekim hem araç fiyatı bakımından hem de yakıtın yüklenici tarafından karşılandığı bu iş ile ilgili birim fiyatın diğer araçlar ile aynı olduğunu düşünmek gerçekçi değildir. (Eğer ihalede 1600cc'ye kadar olan araçlar ile 1.600c'den yüksek araçlar için ayrı teklif alınmış olsaydı, bu fark da ortaya çıkacaktı.)

Sonuç olarak İdarenin 2017 yılı için 28 adet binek aracı mevzuata aykırı olarak kiralayıp kullandığı tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında; "Başkentimizin büyük ilçelerinden birisi olmamız nedeniyle ziyarete gelen misafirlerimizin gezdirilmesi amacı ile Ülkemizi, İlimizi ve İlçemizi temsil etmesi düşüncesiyle hizmet amaçlı olarak sınırlı sayıda 1600 cc'nin üzerinde araç kiralanmış olup, yeni ihalemizde 1600 cc'nin üzerinde araç kiralanmamıştır" denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu İdaresinin cevabında gelen misafirlerin gezdirilmesi ile Ülkemizi, İlimizi ve İlçemizi temsil etmesi düşüncesiyle hizmet amaçlı olarak sınırlı sayıda 1600 cc'nin üzerinde araç kiralanmış olduğu ileri sürülmüş ise de yabancı menşeli araçlardan hiç bahsedilmemiştir. Bulguda da belirtildiği üzere 2017 yılında İdare tarafından kiralanan 30 binek araçtan 28 adedi mevzuata aykırı biçimde 1600 cc üstü ve yabancı menşelidir.

Bulgu konusu hususun 2018 yılında devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber