Tedviren müdür kadrosuna atanan personele sosyal denge tazminatı ödenebilir mi?

Sayıştay, Balıkesir Gönen Belediyesine yönelik denetleme raporunda, sosyal denge tazminatının tedviren müdür kadrosunda görev yapanlara müdür unvanı üzerinden ödenemeyeceğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Kasım 2018 11:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Tedviren müdür kadrosuna atanan personele sosyal denge tazminatı ödenebilir mi?

Sayıştay'ın Balıkesir Gönen Belediyesine yönelik 2017 denetleme raporunun ilgili bölümü:

BULGU 30: Tedviren Müdür Kadrolarına Atanan Personele Fazla Sosyal Denge Ödemesinde Bulunulması

Kurum tarafından müdürlük kadrolarına tedviren görevlendirilen personele sosyal denge sözleşmesinde müdür kadroları için belirlenen oranda ödemede bulunulduğu görülmüştür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68. maddesinin B fıkrasında, kurumların 1. ve 2. dereceli kadrolar için en az 10 yıl, 3. ve 4. dereceli kadrolar için en az 8 yıl hizmeti bulunan ve yükseköğrenim görenlerin atanabileceği ve aynı Kanunun Vekalet Görevi ve Aylık Verilmesinin Şartlan başlıklı 86. maddesinde kimlere ne şekilde vekalet verileceği, 175. maddesinde de vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için vekilin asilde aranan şartlan taşımasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin 7. Maddesinde;

"(1) 5 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Müdür ve şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak,

2) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

3) Ekli (1) saydı listede sayılan ve teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere atanabilmek için; yükseköğretim kurumlarının, kadronun görev alanı ile ilgili eğitim ve öğretimde bulunan en az dört yıllık bölümlerinden veya bu bölümlere denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak, "

666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin 1. maddesiyle 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 9. Maddesinde;

Birinci fıkra kapsamına giren personelden; kurumlarınca bir kadroya kurum içinden veya kurum dışından vekalet ettirilenlere, vekaletin 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine istinaden yapılmış ve bu hususun onayda belirtilmiş olması, vekalet görevinin Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek karar ile atama yapılması gereken kadrolar için ilgili bakan, diğer kadrolar için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi, vekalet eden personelin asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadrolar için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) taşıması kaydıyla vekalet ettikleri kadro için öngörülen ek ödemenin asli kadroları için öngörülen ek ödemeden fazla olması halinde, aradaki fark, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapıldığı sürece ödenir. "

Belediye ile Bem-Bir Sen arasında akdedilen Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi'nin "Sosyal Denge Tazminatı" başlıklı 14'üncü maddesinde;

"Sosyal Denge Tazminatı genel olarak işveren tarafından her ayın maaş günü ödenen net miktardır.

a) Kamu Görevlilerine 4688 Sayılı Kanun kapsamında verilebilecek aylık net Sosyal Denge Tazminatı aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

FİLLEN GÖREV YAPANLAR İÇİN

Kamu görevlilerine maaşların ilave olarak,

a) Müdürlere 600,00 TL (Altı yüz Türk Lirası) net,

b) Memurlara 400,00 TL (Dört yüz Türk Lirası) net,

c) İş Yeri Temsilcisine memurlara verilen Sosyal Denge Tazminatına ilaveten 100,00 TL (Yüz Türk Lirası) net olarak ödenir." Denilmektedir.

Yapılan incelemede; kurum tarafından tedviren müdür kadrolarında görev yapanlara her ne kadar zam ve tazminat farkı ödemesinde bulunulmasa da sosyal denge sözleşmesinde böyle bir ayrıma gidilmemiş, asilde aranılan şartları taşımayan müdür personel ile asil olarak müdür kadrolarında görev alanlara aynı sosyal denge ödemesi yapılmıştır. Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri gereğince, sosyal denge sözleşmesinde sadece asil olarak müdür kadrolarında görev alanlara sözleşmede müdürler için belirlenen tutarın ödenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Kamu idaresi cevabında; "İlgili bulgu hükmü gereğince, tedviren müdür kadrolarına atanan personele fazla Sosyal Denge ödemesinde bulunulması hususu incelenmiştir.

Tedviren müdür kadrolarına atanan personele ödenen denge bedeli miktarının dayanağını, kurumumuz ile BEM-BİR-SEN arasında imzalanan sözleşmenin 14. maddesiyle, müdürlere 600-TL net bedel ödenir ibaresi oluşturmaktadır. Madde hükmünde belirtilen müdürlük görevi, tedviren atanmış olup olmamasından ziyade harcama yetkilisi olup olmaması açısından değerlendirilmiş olup harcama yetkisi görevinin müdürler tarafından

gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulmuş ve tedviren atanmış olsa dahi müdürlük görevini yapan personelimize de bu madde hükmü uygulanmıştır. Ancak;

Anılan bulgu neticesinde, son yapılan sözleşmenin, ek protokol ile değiştirilmesine ve söz konusu aykırılığın giderilmesine karar verilmiştir." Denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa iştirak edildiği ve bulguda belirtilen husus ile ilgili olarak gerekli düzeltmelerin yapılacağı belirtilmiş olup bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber