Facebook topladığı verilerle ne yapıyor?

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook'un hakkımızda neler bildiğini öğrenince şaşıracaksınız. George Orwell'in 1984 kitabındaki 'büyük birader' benzetmesinin az kalacağı Facebook neredeyse her şeyi biliyor. Güvenlik ihlalleriyle sık sık gündeme gelen Facebook'un hakkımızda topladığı veriler haberimizde.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Kasım 2018 21:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Facebook topladığı verilerle ne yapıyor?

Cambridge Analytica skandalının ardından büyük bir veri hırsızlığı olayıyla karşılaşan Facebook'un gizlilik konusunda büyük eksikleri olduğu artık aşikar. Peki sosyal medyanın en çok kullanıcıya sahip platformu Facebook'tan ne kadar korkmalıyız ve Facebook hakkımızda tam olarak neleri biliyor? Facebook'un hakkımızda topladığı veriler hakkında sizi bilgilendirmek için bir dosya hazırladık.

Telefon verileri

Facebook uygulamasını yüklediğinizde sizden bazı izinleri aktif etmenizi istiyor. Bunlardan birisi de telefon rehberinize erişmek. Bu izni verdiğinizde konuşma geçmişinize de erişebildiği ortaya çıkmıştı. Yani kimleri aradığınız, sizi arayan kişiler Facebook tarafından takip edilebiliyor. Hatta Facebook uygulaması SMS'lerinizi bile görebiliyor.

İlginç olan ise Facebook'un topladığını söylediği veriler arasında görüşme geçmişi, SMS verisi ve kişi listesi gibi bir madde bulunmuyor.

Yapay zeka sizi tanıyor

Profil fotoğrafları üzerinde yapay zeka destekli yüz tanıma yazılımı kullanan Facebook, bu sayede sizin olduğunuz başka fotoğraflara sizi önerebiliyor. Firma,topladığı verilerin yazılı olduğu uzun listesindeyüz tanıma teknolojisiyle ilgili hiçbir şey yazmamış.

Kredi kartları

Facebook'tan satın alınan oyunlar, ücretli etkinlikler ve bağışlar için ödemeyi kredi kartıyla yapmamız gerekiyor. Bundan dolayı Facebook'un kredi kartı bilgilerimize sahip olması bir sürpriz değil. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan hack saldırısında 30 milyon kişinin bilgilerinin çalındığını düşünürsek bu durum biraz endişe verici.

Ayrıca Facebook, platformda paranızı nerelere harcadığınızı da takip ederek size ait bir profil oluşturabiliyor.

Nerede olduğunuz

Facebook konum servisleri sayesinde mobil uygulama üzerinden tam olarak nerede olduğunuzu ve nereye gittiğinizi de takip ediyor. Bunu kapatabilirsiniz ancak hizmet varsayılan olarak açık ve çoğu kullanıcı bundan habersiz.

Reklam gösterimi

Facebook, gelirinin yüzde 98'i reklama dayalı iş modellerinden kazanıyor. Reklam hedeflemek için kitleniz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz o kadar başarılı olursunuz. Facebook da bunun için tüm beğenilerinizi bir arşivde saklıyor. Örneğin bir müzik grubunu beğeniyorsanız, Facebook bu bilgiyi satmayacağını iddia ediyor ancak reklamcıların buna göre hedefleme yapmasına imkan sağlıyor.

  • Platform, yaşınız, cinsiyetiniz ve ilgi alanlarınızı da reklam hedeflemek için kullanıyor. Bu konuyla ilgili olarak reklam tercihlerinizi düzenleyebilirsiniz.

    Facebook unutmaz

    Biz dün ne yediğimizi bile bazen unuturken Facebook, hesabı ne zaman oluşturduğunuzu, kimi ne zaman arkadaş olarak eklediğinizi, kimi ne zaman arkadaşlıktan çıkardığınızı, paylaştığınız gönderileri, çalıştığınız yeri, kiminle ilişkiniz olduğunu sunucularında kayıtlı olarak tutar. Bunlar Facebook'un bildiği şeylerden sadece birkaçı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber