'İran ambargosunda muafiyet bekliyoruz'

Ticaret Bakanı Pekcan, "ABD'nin İran yaptırımları konusunda gelen haberler Türkiye'nin muaf 8 ülkeden birisi olacağı yönünde. Pazartesi hep beraber öğreneceğiz. İran'la anlaşmamız var, petrol ve doğalgaz almasak da ödeyeceğimiz bir durumdayız" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Kasım 2018 09:33, Son Güncelleme : 04 Kasım 2018 09:35
'İran ambargosunda muafiyet bekliyoruz'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından muaf tutulacak sekiz ülkeden birisi olacağı yönünde haberler geldiğini belirterek, "Pazartesi hep beraber öğreneceğiz" dedi. Pekcan'ın açıklamasına göre, Türkiye'nin hangi kalemlerde muafiyet alacağı da pazartesi günü belli olacak.


İran'a yönelik ABD ambargolarının ikinci aşaması yarın başlıyor. Bu aşamayla İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi'ne ambargo başlayacak. Dünyanın 4. büyük petrol ülkesi olan İran, karardan ağır şekilde etkilenecek. Kararla İran'ın petrol geliri 60 milyar dolardan 30 milyar dolar civarına gerileyecek. Ambargolar, İran'ın petrol ve doğalgaz ticaretinin yanı sıra İranlı liman işletmecileri, gemicileri, İran Merkez Bankası, İranlı mali kuruluşlar ile aracılık ve sigorta şirketlerini de kapsıyor.

Ticaret azalıyor

Ekonomi muhabirleri ile bir araya gelen Pekcan, ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoların ilk aşamasından Türkiye'nin de etkilendiğini belirterek, geçen yıl Türkiye'nin İran ile ticaret hacminin 10.6 milyar dolar olduğunu, bu yılın 9 ayında 7.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Pekcan, "Biz bu coğrafyadayız, Suriye, Irak, İran bizim komşularımız. Biz bu gerçekle yaşamak, ticaretimizi sürdürmek zorundayız" dedi.

Enerji muafiyeti

Bakan Pekcan, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının Türkiye'yi bağladığına işaret ederek, "ABD'nin enerji konusunda Türkiye'yi muaf tutmasını bekliyoruz. Bizim İran ile zaten bir enerji anlaşmamız var, almasak da ödeyeceğimiz, vazgeçemeyeceğimiz bir durumdayız. Doğalgaz rezervimiz olmadığına göre, kışın halkımızı koruyup kollamak durumdayız. Ama ilk gelen haberler Türkiye'nin muaf 8 ülkeden birisi olacağı yönünde. Biz böyle olmasını bekliyoruz" diye konuştu. Pekcan, doğalgaz ve petrol dışındaki sektörlerde Türkiye'ye ambargo muafiyeti tanınıp tanınmayacağının da yarın belli olacağını kaydetti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Petrolde birinci gazda 2. kaynak

İran ile Türkiye arasında geçen sene 10 milyar dolar civarında olan dış ticaretin 2,3 milyar dolarını Türkiye'nin ihracatı, 8 milyar dolardan fazlasını Türkiye'nin İran'dan ithalatı oluşturdu. Türkiye İran'a özellikle gıda, mobilya, otomotiv yedek parça, tekstil, beyaz eşya gibi ürünler sattı. Türkiye'nin İran'dan ithalatında ise en önemli kalem enerji. Petrol ithalatının çoğunu İran'dan yapan, doğalgaz ihtiyacını Rusya'dan sonra en çok İran'dan karşılayan Türkiye, doğalgazının yaklaşık yüzde 17'sini, petrolün ise yüzde 26'sını İran'dan alıyor.

Mithat Yurdakul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber