Kamu alacağına mail varlığı araştırması

Haber Giriş : 14 Haziran 2007 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, amme alacaklarına ilişkin denetimleri arttırıyor. Bu kapsamda, yurt çapında mal varlığı araştırmasına başlamadan önce bilgisayar kayıtlarından borçlunun taşıt, gayrimenkul gibi mal varlıklarının bulunup bulunmadığı araştırılacak. Araştırma sonucu tespit edilen mallar üzerine gerekli hacizler yapılabilecek.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yayınlanan tahsilat genelgede amme alacaklarına ilişkin düzenlemeler yer verildi. Genelgede, üçüncü şahıslar tarafından haczedilen mallar paraya çevrilmeden önce o mal üzerine amme alacağı için de haciz konulduğunda satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağına ilişkin düzenlemelere yer verildi. Borçlunun iflası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyeye tabi tutulması hallerinde amme alacağının sırası belirlendi. Genelgeye göre, hacizli malların alacaklı tahsil dairelerince satılması durumunda, elde edilen bedelin tahsili ve itiraz sürelerinin ardından tahsil dairelerinin pay dağıtımı beklenmeden satılan mal alıcıya teslim edilecek.

MALİYE BAKANLIĞI YETKİLİ

Maliye Bakanlığı amme alacaklarının takibinde haczedilecek malların tespiti amacıyla yapılacak mal varlığı araştırmasının şekli, alanı ve kapsamı ile araştırma yapılacak alacakların türü ve tutarını belirlemeye yetkili kılınıyor. Yurt çapında mal varlığı araştırmasına başlamadan önce bilgisayar kayıtlarından borçlunun taşıt, gayrimenkul gibi varlıklarının bulunup bulunmadığının araştırılması gerekiyor. Bu araştırma sonucu tespit edilen mallar üzerine gerekli haciz işlemleri yapılabilecek. Mal varlığı bulunmayan amme borçlusunun aciz hali tespit edilecek. Amme borçlusunun herhangi bir mal varlığının bulunamaması ya da borçlu tarafından herhangi bir mal bildiriminde bulunulmaması ile tahsil zamanaşımını kesecek ya da durduracak diğer sebeplerin oluşmaması halinde, tahsil zamanaşımına uğrayacak ve bu alacakların terkinine yönelik işlemler yapılacak. Amme borçlusu haline gelen üçüncü kişilerin sorumluluğu, haciz bildirisi ile bildirilen tutarla sınırlı olduğundan, haklarında yapılacak takipte ayrıca gecikme zammı talep edilmeyecek.

HACZEDİLEN MOTORLU TAŞITLAR

Haczedilen motorlu taşıtların trafikten men edilmesi yoluna gidilmeden önce, taşıtın sicil kayıtlarında amme alacağının tahsilini engelleyecek nitelikte takyidat bulunup bulunmadığı araştırılacak.

Amme alacağının hacizli aracın satışı halinde tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması halinde trafikten men işlemine gidilmemesi gerekiyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber