Emekli Astsubay Oktay Y. bombaları çöpten toplamış...

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Haziran 2007 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, önceki gece İstanbul Ümraniye'de bir eve düzenlediği operasyonda kasa içinde gizlenen 27 el bombası ele geçirdi. Operasyonda, aralarında Kuvvai Milliye Derneği İstanbul İl Başkanı malulen emekli edilen astsubay Oktay Y.'nin de bulunduğu 3 kişi gözaltına alındı.

Ümraniye'de ele geçirilen bombaların sahibi olduğu iddia edilen Oktay Y., Danıştay'a silahlı saldırı olayında adı geçen eski yüzbaşı Muzaffer Tekin ve avukat Kemal Kerinçsiz'le aynı mitingde boy göstermişti.

Savunma ve taarruz tipi el bombalarının ordu malı olduğu ve muhtemelen askerî depolardan çalınmış olabileceği ifade ediliyor. Emniyet birimleri, ele geçirilen bombaların geçtiğimiz yıl Cumhuriyet Gazetesi'ne atılanlarla benzerliğini araştırıyor. Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Arslan ve arkadaşlarının, Cumhuriyet binasına, çalındığı belirtilen el bombaları attığı biliniyordu. Oktay Y.'nin evinde de 5 adet tabanca bulundu. Soruşturma kapsamında ele geçirilen bombalarla ilgili askeri yetkililerin bilgisine müracaat edileceği ifade edildi. Oktay Y., Hrant Dink, Elif Şafak ve Orhan Pamuk gibi 301'den yargılanan sanıkların davalarında ve AB karşıtı eylemlerde ön sıralarda yer almıştı.

Bir ihbar üzerine harekete geçen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ümraniye'deki bir eve ilçe emniyet müdürlüğüne bağlı polislerle birlikte operasyon düzenledi. Çakmak Mahallesi'ndeki eve kapısını balyozla kırarak giden polis, çatı katındaki kasa içerisinde 28 el bombası ve 18 fünye buldu. Ev sahibinin, aynı sokaktaki manavın da sahibi Mehmet D. olduğu belirlendi. Mehmet D.'nin evi ve manavı yeğeni Ali Y.'ye teslim ettiği ve Ali Y.'nin iki senedir bu adreste oturduğu öğrenildi. Polis, Mehmet D. ve Ali Y.'yi gözaltına aldı. Zanlıların, bombaları eve emekli astsubay Oktay Y.'nin getirdiğini söylediği ifade edildi. Bu gelişme üzerine Oktay Y.'nin evine baskın yaptı. Y., Hrant Dink, Elif Şafak ve Orhan Pamuk gibi 301'den yargılanan sanıkların davalarında ve Avrupa Birliği'ne karşı eylemlerde ön sıralarda yer almıştı. Gözaltına alınan Y., Güneydoğu'da terör örgütü PKK'ya karşı verilen operasyonlarda buzlu suda uzun süre kaldığından ayağı donmuş ve malulen emekliye ayrılmış. Emniyet kaynakları, bombaların askerî mühimmat olduğunun belirlendiğini, askerî depolardan çalınmış olabileceğini belirtiyor. El bombaları, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan patlayıcılar ve Atabeyler operasyonunda yakalanan bombalarla kıyaslanacak. Soruşturma kapsamında Genelkurmay'a, bombaların ordu envanterinde olup olmadığı da sorulacak. Zanlılar, sağcı örgütlere bakan C Masası tarafından sorgulanacak.

İhbar, Trabzon'dan geldi

Ümraniye'deki cephanelik evle ilgili ihbarın Trabzon jandarmasından geldiği öğrenildi. Jandarmayı arayan kimliği belirsiz kişinin, evin adresiyle birlikte ne kadar el bombası bulunduğunu da söylediği belirtildi. Jandarmanın bu bilgileri İstanbul Emniyeti'ne iletmesinin ardından operasyonun gerçekleştirildiği kaydedildi. Bombaların sahibi olduğu belirtilen Oktay Y.'nin avukatı Yıldırım Çavuşovalı, zanlının gözaltında olduğunu doğruladı. Şüpheli Y.'nin ifade vermediğini, savcı huzuruna çıkıncaya kadar susma hakkını da kullanabileceğini kaydeden Çavuşovalı, "Oktay Y., vatanseverdir. Derneğe üye değildir; ancak eylemlere katılmıştır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber