AKP ve CHP'den Sezer'in "Referandum" kararına ilk tepkiler...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Anayasa değişikliğine ilişkin kanun konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "referanduma götürme" kararı verdiğini anımsatarak, 'Cumhurbaşkanı, referandum kanununu bekletmeden onaylayıp, milletimizi iki kez yormamak için, iki sandığı bir arada bu seçimlerde buluşturmalıdır" dedi.

Kapusuz, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da öngören anayasa değişikliği paketine ilişkin kanunu halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa göndermesi ve Anayasa Mahkemesi'nde dava açacağını söylemesini AA muhabirine değerlendirdi.

"Anayasa paketinin maalesef referanduma götürüldüğünü" ifade eden Kapusuz, şunları söyledi:

"Sayın cumhurbaşkanına yeni bir görev ve sorumluluk daha düşmektedir.

Bu da referandum kanununu bekletmeden onaylayıp, milletimizi iki kez yormamak üzere, iki sandığı bir arada bu seçimlerde buluşturma görevidir.

İnanıyorum ki cumhurbaşkanının o yasayı onaylaması halinde Yüksek Seçim Kurulu, bu yasanın gereği olarak cumhurbaşkanın iradesi ve tercihi olan referandum konusunu bu seçimlerde uygulayacak ve bu seçimler de halkımızın nihai kararıyla sonuçlanacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve bu paketin memleketimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

UNAKITAN: MİLLETİN DEDİĞİ OLACAK

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketini, halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa göndermesine ilişkin "Biz de ne olacak diye bekliyorduk. Madem referandum, milletin dediği olacak" dedi.

İki gündür Eskişehir'de bazı kurum ve kuruluşları ziyaret edip incelemelerde bulunan Unakıtan, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki camide cuma namazı kıldıktan sonra gazetecilerin Cumhurbaşkanı Sezer'in anayasa değişikliği paketini, halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa göndermesiyle ilgili sorusunu yanıtladı.

Bakan Unakıtan, şunları söyledi:

"Ben de sizden öğrendim şimdi. Milletimize, vatanımıza hayırlı olsun.

Bugün son günüydü. Biz de ne olacak diye bekliyorduk. Madem referandum, milletin dediği olacak. Millet ne derse o olacak. Hayırlı olsun."

CHP: PAKET KADÜK KALACAK

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişiklik paketini halkoyuna götürme kararının CHP'nin uyarılarını doğruladığını söyledi.

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart, ANKA'ya yaptığı açıklamada, ?Bu gelişme CHP olarak yaptığımız uyarılar ve eleştirilerin doğruluğunu gösteriyor" dedi. Kart, referandumun 120 gün içinde yapılacağını ve bu süre içinde yeni Meclisin seçileceğini hatırlatarak, değişiklik paketinin kadük kalacağını belirtti.

Konunun Anayasa Mahkemesi boyutunun ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirten Atilla Kart, şöyle dedi:

?Sayın Cumhurbaşkanı Sezer'in bu kararı CHP olarak yaptığımız uyarılar ve eleştirilerin doğruluğunu gösteriyor. Şimdi Yüksek Seçim Kurulu, 3376 yasanın ikinci maddesi gereğince uygulama yapacak. 120 gün sonrasına bir takvim belirleyecek. Tabi şunu hatırlatmak lazım henüz referandum süresini kısaltan yasa yürürlükte değil. Bu da 2007 Ekim sonu Kasım başı demektir. Bu takdirde 22 Temmuz'dan sonra yeni parlamento seçileceği için Anayasa değişikliği teklifinin kadük olması kaçınılmaz olacak. Hükümet anayasal takvim sebebiyle uygulanması mümkün olmayan bir Anayasa değişikliği ile durumu saptırdı ve halkı yanılttı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber