Vekaletin sürekli hale getirilmesi ve akrabaların işe alınmasıyla ilgili çok önemli Etik Kurulu kararı

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, vekaleten ve tedviren yapılan atamaların sürekli hale getirilmesinin etik ilkelere aykırı olduğuna karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Kasım 2018 10:36, Son Güncelleme : 20 Kasım 2018 10:01
Vekaletin sürekli hale getirilmesi ve akrabaların işe alınmasıyla ilgili çok önemli Etik Kurulu kararı

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, vekalet ve tedviren yapılan görevlendirmeleri sürekli hale getiren İzmir EŞHOT Genel Müdürlüğünün, Yönetmelikte yer alan "Dürüstlük ve tarafsızlık" ilkesini ihlal ettiğine karar verdi.

Kurul ayrıca, Genel Müdürlükte bir daire başkanının kızının şube müdürlüğüne tedviren görevlendirilmesinin, teftiş kurulu başkanının kızının ise sözleşmeli personel olarak işe başlatılmasının, genel müdürülüğün üs yöneticilerinin sınavsız şekilde işe başlatılması ve yükseltilmesinin, yönetmelikte yer alan "Saygınlık ve güven" ilkesini ihlal ettiğine karar verdi.

Ayrıca 657 sayılı Kanunun 86. maddesinde yer alan vekaleten görevlendirmenin ancak belli koşullarda geçici ve istisnai hallerde başvurulabilecek bir yöntem olarak düzenlendiği, tedviren görevlendirmeye ise yasada yer ver verilmediği, dolayısı ile söz konusu genel müdürlüğün vekaleten ve tedviren atama yöntemini genel ve sürekli bir yöntem haline getirmesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 3. maddesinde belirlenmiş olan kariyer ve liyakat ilkelerine, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe ve Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğe aykırılık teşkil ettiği anlaşıldığından .... ....Belediye Başkanlığı ... Genel Müdürü ... ... 'in Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesinde yer alan "Dürüstlük ve tarafsızlık" başlıklı ilkesinin birinci fıkrasındaki "Kamu görevlileri; tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ederler..." hükmüne aykırı bir işlemde bulunduğuna,

... Genel Müdürlüğün İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanının kızının Başkanlık Makamının 16.03.2017 tarihli ve 5158 sayılı Oluruyla 3. dereceli Ulaşım Takip ve Organizasyon Şube Müdürlüğüne tedviren görevlendirildiği, Teftiş Kurulu Başkanın kızının 17/02/2015 tarihinde sözleşmeli personel statüsünde göreve başlatıldığı, damadının ise evliliğin hemen akabinde tedviren şube müdürü olarak görevlendirildiği tespit edilmiş olup, söz konusu Genel Müdürlüğün üst yöneticilerinin çocuklarının sınavsız şekilde Kurumda işe başlatılmaları ve görevde yükseltilmeleri, Kurumun itibarını ve güvenini zedelediği, bu yolla halkın kamuya olan güven duygusuna ve adalet ilkesine zarar verdiği anlaşıldığından ... ... Belediye Başkanlığı ... Genel Müdürü ... ... 'in Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesinde yer alan "Saygınlık ve güven" başlık ilkesinin birinci fıkrasındaki "Kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar..." hükmüne aykırı bir işlemde bulunduğuna, idari yargı yolu açık olmak üzere 07.03.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Kararı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber