İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

6 minaresiyle ünlü Sultanahmet Camii bir süreliğine 5 minareli

İstanbul'un önemli kültür ve turizm varlıklarından Sultanahmet Camii'nde yaklaşık 1 yıldır devam eden restorasyonda bir minare söküldü. 6 minaresiyle meşhur caminin 5 minareli yeni görüntüsü turistleri de şaşırttı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Kasım 2018 17:08, Son Güncelleme : 15 Kasım 2018 17:10
6 minaresiyle ünlü Sultanahmet Camii bir süreliğine 5 minareli

Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından tarihi yarımadada, Mimar Sedefkar Mehmed Ağa'ya yaptırılan ve 6 minaresiyle bilinen 400 yıllık Sultanahmet Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları 2017 yılının temmuz ayında başladı.

Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda caminin kuzeybatı köşesinde bulunan minaresinde iskele kuruldu. Çalışmalar kapsamında minarenin son 1 ay içinde 2. şerefesine kadar söküldü.


Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sökümün koruma kurulu kararıyla yapıldığı belirtildi. Söküme, minarenin taşlarında hasar oluştuğu ve toplamda 17 santimetre bir eğimin tespiti gerekçe gösterildi.

'YILLARIN GETİRDİĞİ BİR TAHRİBAT SÖZ KONUSU'

'M3' adı verilen minareden sökülen taşların bazı iddiaların aksine yapımı devam eden Çamlıca Camii inşaatına götürülmediği ve şantiye içinde bulunduğu belirtildi. Benzer çalışmaların önümüzdeki yıllarda 'M5' ve 'M6' minareleri için de yapılacağı ifade edildi.


Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden projenin genel durumu hakkında da bilgi verildi. Şimdiye kadar projenin yüzde 15'inin tamamlandığının belirtildiği açıklamada, cephe temizliklerinin sürdüğü ve ana kubbede kurşun imalatlarının sürdüğü kaydedildi.
Çalışmalarının ibadet ve turist ziyaretlerini etkilemediği belirtildi.

DHA'ya konuşan Mimar Esin Hacıalioğlu "Burada yılların getirdiği bir tahribat söz konusu olabilir. Dolayısı ile bu hasarın yok edilmesi gerekir. Bu bağlamda burada yapılan restorasyon projesi doğru bir şekilde ilerliyor. Sökülen parçaların numaralandırılması ve yeniden güçlendirilerek yerlerine konulması doğru bir işlem" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber