Bu ÖSS son olsun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 05:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüz binlerce gencin kaderini belirleyecek ÖSS sınavı, bugün gerçekleştiriliyor. Veliler ve öğrenciler, eğitimde adaletsizliğe yol açan, öğrencinin hayatını 3 saatlik sınava bağlayan sistemin artık değiştirilmesini istiyor.

1.5milyonu aşkın öğrencinin iyi bir meslek sahibi olup hayata atılabilmek hayaliyle aylardır hazırlandığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), bugün saat 09:30'da Türkiye ve Lefkoşa'da gerçekleştiriliyor. Sınava günler kala birçok kentte "Biz yarış atı değiliz", "Bu son ÖSS olsun" sloganlarıyla düzenlenen gösterilere siyasilerden de destek geliyor. Genç Parti'nin "ÖSS'yi kaldıracağız" vaadinin ardından MHP ve DP de, programlarına aynı konuyu alarak üniversite sınavını kaldırmak istediklerini açıkladılar. Dersane sistemine dayalı fırsat eşitsizliği içinde öğrencilerin yarıştırıldığı ÖSS'nin eğitimde adaletsizliğe yol açtığını ifade eden öğrenciler ve veliler, önümüzdeki yıldan itibaren sınav sisteminin kaldırılmasını istiyorlar.

HAYAT 3 SAATE BAĞLANAMAZ

Öğrencinin hayatının 3 saatlik bir sınava bağlandığını ifade eden veliler, "Çocuklarımız zaten 11 yıl boyunca sürekli sınavlardan geçiriliyorlar. Liseyi bitirdiklerinde hangi alanlarda yetenekli oldukları belirlenerek ona göre sınavsız olarak üniversiteye devam etmeleri gerekir. Eğitimde her gence eşit fırsat verilmesi için bu şart" diyorlar. ÖSS sistemi nedeniyle eğitimin ticarete dönüştüğünü belirten eğitim uzmanları ise, "1970'lerde 200 olan dershane sayısı, günümüzde 3 binin üzerine çıkarak, 9 milyarlık bir sektöre dönüştü" sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

KİMLİKLERİ UNUTMAYIN

Bugün saat 09:30'da Türkiye'nin tüm illeri ile Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da düzenlenecek sınava, 1 milyon 640 bin 259 aday katılacak. Adayların sınavdan 45 dakika önce salonda bulunmaları istenirken, yanında resmi onaylı kimlik belgesi bulunmayanlar sınava alınmayacak. Tek oturumda gerçekleşecek sınav, 195 dakika sürecek.

COCUK ANNESi UNiVERSiTE BiRiNCiSi OLDU

Sakarya Üniversitesi'nin mezuniyet töreni, örnek alınacak hayatlara ve ilginç görüntülere sahne oldu. Adapazarı Atatürk Stadı'ndaki törene, biri 17 diğeri 15 yaşında iki çocuk annesi Emel Şen damgasını vurdu. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü 3.96 not ortalamasıyla tamamlayarak okul birincisi olan Şen, diplomasını Sakarya Valisi Hüseyin Atak ve SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman'dan aldı. Okul kütüğüne de plaketini çakan Şen, mezuniyet sevincini eşi ve çocuklarıyla paylaştı.

BABA-KIZ AYNI OKULDA

Başarısında ailesinin büyük payı olduğunu söyleyen Şen, "Bundan sonra yüksek lisans yapmayı düşünüyorum" dedi. Törenin diğer ilginç simaları, Yaşar Uysal ile kızı Meryem Uysal oldu. Baba Uysal Adapazarı Meslek Yüksek Oklu mekatronik bölümünden, kızı Meryem ise işletme bölümünden mezun olarak diplomalarını birlikte aldılar. Aynı okulun Endüstriyel Elektronik Bölümü'nün birincisi Tuğrul Demirtaş olurken, ikincilik sırasında ise Aysun Demirtaş yer aldı. Genç çift, başarılarının sevincini paylaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber