Baraja karşı 'bağımsız' direniş

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL - Partilerinin yüzde 10'luk seçim barajını aşamayacağını düşünen dört genel başkan, bağımsız aday oldu: Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç. Radikal, 'bağımsız liderler'e neden bu yolu seçtiklerini sordu.

İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Ufuk Uras: Halkımızın

iradesine ipotek koyan, 12 Eylül ürünü yüzde 10 barajını iadeli taahhütlü geri yollayabilmek için bağımsız aday oldum. Meclis'te, ÖDP üyesi olarak devam edeceğim. Meclis'in tek tipleştiği, herkesin 12 Eylül hukukuna ve IMF politikalarına yaslandığı bir dönemde 'Başka bir Meclis mümkün' diye düşünüyoruz. Irkçı milliyetçiliğe karşı demokrasi ve sosyal adaletten yana olan kesimlerin sesi olacağız. Meclis'te Hrant Dink ve Uğur Kaymaz ile ilgili komisyon oluşturacağız.

İzmir 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Levent Tüzel: Yüzde 10 barajının karşısında alternatif kalmadığı ve mevcut kutuplaşmanın dışında bir seçenek oluşturmak için bu kararı aldım. İşçi sınıfına yönelik, özelleştirme ve sosyal güvenlik düzenlemeleri gibi saldırılara karşı mücadele veriyoruz. Mücadelemizin ikinci asli ayağında demokrasi talepleri var: Basın ve örgütlenme özgürlüğü, Kürt sorununun barışçıl çözümü. Üçüncü ayak şu: Ne din devleti ne de devlet dini istiyoruz. Özgürlüğü merkeze alan laikliğin kavgasını vereceğiz.

Sivas Bağımsız Milletvekili Adayı Muhsin Yazıcıoğlu: Cumhurbaşkanlığı seçimiyle iki kutupluluk başlatıldı, vatandaş üzerinde karartma yapıldı. Partilere yapılan haksız seçim yardımları siyasetteki haksız rekabet ortamını da doğurdu ve toplum mühendisleri vatandaşın zihnindeki baraj psikolojisini devam ettirmek için yönlendirmeye başladı. Bu yüzden bağımsız aday olduk.

Edirne Bağımsız Milletvekili Adayı Tuna Bekleviç: Bağımsız aday olma sebebim barajın varlığı. Oy almayı başarırsak bu barajı yıkacağız. Altı arkadaşımız daha aday oldu. İstanbul'da ise Baskın Oran'a destek veriyoruz. En genç milletvekili olarak Meclis'e taşınmamız 'Böyle gelmiş böyle gitmeyecek' mesajını verecek.

Oran'a yazar ve aydın desteği

İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Prof. Dr. Baskın Oran ise seçim çalışmasını dün Beyoğlu'ndaki Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde

'Sesimiz baskın olsun' ve 'Başka bir Meclis mümkün' sloganlarıyla başlattı. Yazar Yaşar Kemal ve eski TİP milletvekili Tarık Ziya Ekinci'yle birlikte salona giren Oran'a Lale Mansur, Adalet Ağaoğlu, Ergin Cinmen, Prof Tahsin Yeşildere, Jaklin Çelik gibi isimlerin de bulunduğu yazar, akademisyen ve sanatçılar destek verdi. Oran tüm dışlanmışları temsil edeceğini söyleyerek, "Yanlız karşımızdakilerin değil yanımızdakilerin de ezberini bozacağız. Beni Meclise ana muhalefet olmaya yolluyorsunuz. Türkiye İşçi Partisi'nin devamı olmaya yolluyorsunuz. Bu onurdur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber