İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türkiye'de bir ilk! Üniversitede kahve eğitimi

Türkiye'nin ilk ve tek tam zamanlı Kahve Bilimi ve Uygulamaları Dersi, İstanbul Okan Üniversitesi tarafından müfredata alındı. 14 hafta süren derslerde öğrenciler kahveyi A'dan Z'ye öğrenecek

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 16 Kasım 2018 13:34, Son Güncelleme : 16 Kasım 2018 17:05
Türkiye'de bir ilk! Üniversitede kahve eğitimi

Türkiye'de kahve tüketimi, kahveye ilgi gittikçe artıyor. Yabancı yerli bir çok kahve markası zincirinin yayılması da bunun en büyük göstergesi.

Bu ilgi ve talebe kayıtsız kalmayan İstanbul Okan Üniversitesi Türkiye'de ilk kez kahve dersi vermeyi başladı. Teorik ve uygulamalı olarak başlayan Kahve Bilimi ve Uygulamaları dersine gastronomi bölümü öğrencileri büyük ilgi gösterdi.

Uluslararası Kahve Örgütü'ne göre (ICO) 1991'de küresel kahve tüketimi 60 kiloluk 90 milyon çuval kadardı. Bu yıl ise 160 milyon çuvalı geçecek. Her gün, dünya genelinde iki milyar fincan kahve içildiği tahmin ediliyor.

Ders Gastronomi yazarı, kahve eğitmeni ve danışmanı Cenk Girginol tarafından haftada 3 saat veriliyor.

Cenk Girginol ile espresso teknikleri dersi...
KAHVE UZMANLARI DERSE KONUK OLACAK

Toplamda 14 hafta sürecek derste kahve, tarihi, yetiştirilmesi, işlenmesi, harmanlaması, espresso teknikleri, filtre kahve tadımları gibi başlıklarla A'dan Z'ye masaya yatırılıyor. Derslerin teori aşaması tamamlandığında uygulamalı dersler başlayacak. Öğrenciler espresso makinelerinin başına geçip kahve tekniklerini öğrenecek. Chemex gibi 3. nesil filtre kahve tekniklerini görecek. Ayrıca kahve konusunda uzmanlaşmış isimler derse konuk olacak.

"TÜRKİYE'DE KİŞİBAŞI YILLIK KAHVE TÜKETİMİ 550 GR."

Cenk Girginol yıl sonunda öğrencilerin kahve konusunda çok detaylı akademik bilgiye sahip olacağını söylüyor. "Herhangi bir kafe, restoran, otelde yiyecek-içecek ve kahve ile alakalı operasyonlara hakim olacaklar. Bu dersi gören mezunlarımız barista da olabilirler, yönetici de, operasyon müdürü de, kahve kavurucusu da. 14 haftada, bir kafede kahvenin maliyetlendirmesine kadar her şeyi öğretmiş olacağız. Herhangi bir kafenin operasyon müdürü olabilecek eğitime sahip olacaklar." Girginol kahve tüketiminde hala dünyanın gerisinde olduğumuzu belirtiyor: "Türkiye'de kişi başı tüketim oranı yıllık 550 gram. Finlandiya 12 kilo, İtalya 7-8 kilo civarlarında. Almanya keza 6-8 kilo."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber