İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan, Meslek Yüksekokulu yöneticileri için önemli karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, Meslek Yüksekokulu müdür, müdür yardımcısı ve bölüm başkanlarına sağlanan idari görev ödeneği, ders yükü muafiyeti ve ek ders ücretleri bakımından yüksekokul müdür, müdür yardımcısı ve bölüm başkanlarına sağlanan hakların verilmesi gerektiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Kasım 2018 10:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan, Meslek Yüksekokulu yöneticileri için önemli karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, Meslek Yüksekokulu yöneticilerinin özlük hakları ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiği hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına tavsiye karar verdi.

Maliye Bakanlığı tarafından verilen 07 Temmuz 2015 tarihli görüşü çerçevesinde; Yüksekokullardaki Müdür, Müdür Yardımcısı ve Bölüm Başkanlarına sağlanan bazı mali hakların Meslek Yüksekokullarında bu görevlerde olanlara sağlanamadığından bahisle, halen bazı üniversitelerde birçok farklı uygulamaların olduğunu, bazı üniversitelerde mali haklar aynen devam ederken, bazı üniversitelerde ise ödemelerin yapılmadığını, hatta bu konuda Sayıştay'ın da olumlu görüşleri olduğu belirtilerek meslek yüksekokulu yöneticilerinin özlük hakları ile ilgili olarak Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan başvuru sonucunda alınan kararda özetle;

"2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine 13 Şubat 2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunun 170 inci maddesi ile Meslek Yüksekokulu tanımının getirildiği ancak söz konusu düzenleme dışında gerek 2914 sayılı Kanunda gerekse 2547 sayılı Kanunda meslek yüksekokulları ile ilgili yeni hükümler getirilmediği anlaşılmıştır. Dolayısıyla yukarıda ayrıntılı yer verilen mali haklar ile ilgili hususlarda yüksekokul ve meslek yüksekokulu ayrımına gidilmemesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Yargıtay 27/3/1957 tarih 1/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında, "Kanun hükmünün manasını teyit etmekte ilk esas, metnin meydana geldiği sözlerden çıkan manadır ve ancak bu şekilde metne verilmesi gereken mana, hükmün kanuna konulmasıyla güdülen gayeye aykırı neticeler doğuracak olduğu takdirde, lafızdan çıkan mana yerine, kanunun ruhundan çıkan manaya göre hüküm verilmesi gerekir." ifadesine yer vermiştir. Söz konusu meslek yüksekokulu tanımı ile ilgili düzenlemenin getirilmesi ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu idarecileri arasında ayrımın yapılmasının öngörüldüğü anlamında yorum çıkarılamayacağı, kanun koyucunun bu amacı gütmesi durumunda bu hususu da düzenleyeceği, Sayıştay Temyiz Kurulu Kararında da bu durumun belirtildiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla 2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde yer verilen "Meslek Yüksekokulu" tanımına dair hükmün gerek lafzından gerek ruhundan idarecilere tanınan haklarda da ayrıma gidildiği sonucuna varılamayacağı değerlendirilmektedir. Zira söz konusu ayrımın ancak Kanunda ayrıca düzenlenebilmesi durumunda geçerli olabileceği sonucuna varılmaktadır. " denilmiştir.

Ayrıca, Kamu Denetçiliği Kurumu yükseköğretim kurumları arasında uygulamada birlikteliği sağlamak amacıyla Yüksekokullardaki Müdür, Müdür Yardımcıları ve Bölüm Başkanlarına verilen idari görev ödeneği, ders yükü muafiyeti/indirimi ve ek ders ücreti haklarının Meslek Yüksekokullarındaki Müdür, Müdür Yardımcıları ve Bölüm Başkanlarına da verilmesi hususunda gereğini yapmak üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına tavsiyede bulunmuştur.

KDK'nın tavsiye kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber