Asker terk etmeliydi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Haziran 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gündemdeki son gelişmeleri Hürriyet'e değerlendiren Dışişleri Bakanı Gül, Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıyı çok ciddiye almamak gerektiğini söyledi. Gül "Gazetelerden okuduğumuz doğruysa Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları böyle deli saçması şeylere gereken tepkiyi koyup salonu terk etmeliydi" dedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, ABD'deki muhafazakar Hudson Enstitüsü'nde Türkiye üzerine "felaket senaryolarının" konuşulduğu toplantıya Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi'nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri ile Washington Askeri Ateşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu'nun katıldığının iddia edilmesiyle ilgili "Askerlerin toplantıyı terk etmeleri gerekirdi" dedi. Gül, Hürriyet'e Hudson'daki toplantı ve son dönemdeki diğer gelişmelerle ilgili şu açıklamaları yaptı:

DELİ SAÇMASI ABD'deki gibi birçok ülkede böyle düşünce kuruluşları var. Birçok ülke ile ilgili fantaziler yaparlar. Uzakdoğu, Latin Amerika ülkeleri de dahildir bu fantazilere. Bunların bazıları, yönetimle de ilişkilidir. Birçoğu da zaten bu iş için para alırlar. Bir tür halkla ilişkiler çevreleridirler. Gerekirse en aykırı görüşleri dile getirirler. Çok fazla ciddiye almamak lazım. Gazetelerden okuduğumuz doğruysa Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının böyle deli saçması şeylere gereken tepkiyi koyup, ağızlarının payını verip, salonu terk etmeleri gerekirdi. Bilemiyorum, belki de terk etmişlerdir.

RICE'A HER ŞEYİ SÖYLEDİK PKK terörü ile mücadelede bizim ne düşündüğümüzü tüm dünya biliyor. Başkan Bush, Washington yönetimindeki herkes. Tabii ki Bush, Barzani'ye bizim görüşlerimizi anlatmıştır, diye düşünüyorum. Ben de geçen cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştüm. Ne konuştuk, ne söyledik; ne dediler, müsaade edin bizde kalsın. Ama biz söylenecek ne varsa, hepsinin mesajını gerektiği şekilde verdik.

FİLİSTİN'DE SON DURUM Çok üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Ne yazık ki, artık ortada fiilen iki ayrı Filistin var. Biri Ürdün'e (Ramallah), diğeri Mısır'a (Gazze) yapışmış durumda. Kardeş kavgası çok kötü birşey. Uyardık, ama ne yazık ki yaşananlar da ortada. Hatırlayın, Afganistan'da Sovyetler Birliği'nin işgali sonrasında öldürülen Afganlı sayısı Afganlıların birbirlerini öldürmesinden daha azdı. Açıkçası, Filistin'in de aynı durumu yaşayacağı endişesine sahibim.

Davet mektubu

Hudson Enstitüsü'ndeki toplantının Zeyno Baran imzalı davet mektubunda şöyle deniliyor: "Bir dizi olayın Türkiye'yi, K.Irak'ta PKK'ya karşı operasyon düzenlemeye sevk etmesine ilişkin akla yakın bir senaryo geliştirdik. Bu kapalı, of the record toplantıya katılanlar, bu krizi müteakip olayları 'oynayacaklar'."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber