Hayvana eziyet edene 10.5 yıl hapis geliyor

AK Parti'nin hayvan hakları düzenlemesiyle, hayvanlara işkence ve eziyet edenler artık idari para cezasıyla kurtulamayacak ve 5 yıldan 10.5 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu cezalar paraya da çevrilemeyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Kasım 2018 13:51, Son Güncelleme : 21 Kasım 2018 17:58
Hayvana eziyet edene 10.5 yıl hapis geliyor

AK Parti, hayvanlara yönelik şiddet hareketlerinin artması üzerine gündeminin ön sırasına aldığı hayvan hakları düzenlemesini yerel seçimden önce yasalaştırmayı planlıyor. Hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelinen düzenleme konusunda bu hafta sivil toplum örgütleri ile Yonca Evcimik gibi hayvan hakları savunucusu sanatçıların da görüşleri alınacak. Hayvanlara işkence ve eziyet edenler artık idari para cezası ile kurtulamayacak ve 5 yıldan 10.5 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu cezalar paraya da çevrilemeyecek.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir an önce Meclis gündemine getirilmesini istediği Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi için çalışmalar hızlandı.

Milliyet'in AK Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yaklaşık 20 maddelik teklif için Çevre, Tarım, Adalet ve Maliye bakanlıkları paydaşlığında çalışma yürütülüyor.

Sanatçılarla görüşülecek

Teklifin en geniş mutabakatla yasalaşmasını amaçlayan AK Partili kurmaylar bu hafta içinde aralarında hayvan hakları konusunda bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle dikkati çeken Yonca Evcimik'in de bulunduğu bir grup sanatçı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile bir araya gelecek. Söz konusu görüşmenin ardından da teklife son şekli verilecek. Teklifin ay sonunda TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanıyor. Alınan bilgilere göre düzenlemede şu maddeler yer alacak:

- Teklifle hayvanlara işkence ve eziyet edenler ile öldürenler artık adli para cezası ile kurtulamayacak. İşlenen fiile göre 5 yıldan 10.5 yıla hapis cezası getirecek düzenleme uyarınca, hapis cezalarının paraya çevrilmesi de mümkün olmayacak.

Çiple bulunacak

- Mevcutta uygulanan idari para cezalarının da artırılmasını öngören düzenleme yasalaştığında sokak ve sahipli tüm hayvanlara çip takılacak. Bu çip sayesinde satın alınıp terk edilen hayvanların kim tarafından terk edildiği kolayca tespit edilecek ve bu kişilere 700 TL ceza kesilecek.

Pet shop'ta satış yasağı

- Pet shop'larda kedi, köpek, tavşan gibi canlı hayvanlar kafeslerde alıcı beklemeyecek. Kuş ve balık dışındaki satışına imkan tanınan diğer tüm hayvanlar, çiftlik ya da bakımevinde duracak. Hayvan almak isteyenler pet shop'larda bunların sadece görüntülerini görebilecek.

- Tüm sokak hayvanları kısırlaştırılacak. Hayvan barınaklarının standartları yükseltilecek ve bu konuda belediyelere daha fazla sorumluluk yüklenecek.

- Teklif üzerine çalışmalar kapsamında hayvanlara karşı işlenen suçlarla ilgili yürütülecek soruşturmaların savcıların iş yükünü artıracağı dikkate alınarak, savcılık aşamasından önce konunun öncelikle İl Hayvan Hakları kurullarının değerlendirmesinden geçirilmesi formülü üzerinde duruluyor.

Boynundan vurdular

Hayvanlara karşı işlenen suçlar artarak devam ediyor. Isparta'nın tabakhane bölgesinde önceki gün güvenlik görevlileri bir sokak köpeğini yaralı halde buldu. Boynunun altından ateşli silahla vurulduğu belirlenen köpeğin röntgeninde vücudunda saçmalar olduğu görüldü. Yaralı köpek ilk müdahalenin ardından barınağa götürülerek korumaya alındı. Korumaya alınan köpek, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Erzurum'un Aziziye ilçesinde ise bir inşaat firmasında Genel Koordinatör olan Seda Eğilmez, kiralık işyeri ararken atıl durumdaki binada yakılarak öldürülmüş bir kedi buldu. Bunun "vahşet" olduğunu söyleyen hayvan severler ise caydırıcı cezaların bir an önce getirilmesi gerektiğini ifade etti

Şebnem Hoşgör

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber