Öğretim elemanı ilanları Aralık'ta yoğun olarak yayımlanacak

Norm kadro yönetmeliği ve öğretim elemanı alım yönetmeliği hayata geçmesine rağmen devlet üniversiteleri neden kadro ilanı yayımlamıyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Kasım 2018 00:05, Son Güncelleme : 21 Kasım 2018 12:07
Öğretim elemanı ilanları Aralık'ta yoğun olarak yayımlanacak

Bildiğiniz üzere, yükseköğretim kurumları bünyesindeki birimler, önlisans, lisans, lisansüstü programlar ve bunların niteliği ile öğrenci sayıları, yükseköğretim kurumunun eğitim ve öğretim faaliyetleri dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak öğretim elemanı norm kadrolarını ve bunların kullanımına ilişkin esasları düzenleyen "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" 02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Öte yandan, yaklaşık dört aydır yayımlanması beklenen öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına başvuru ve sınav usullerini düzenleyen "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" ise 09 Kasım 2018 tarihli ve 30590 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan bu mevzuat düzenlemelerinden sonra halen hiçbir devlet üniversitesinin Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrosu ilanına çık'a'maması adaylarda meraklı bekleyişi sürdürüyor.

Ancak, üniversitelerin kadro ilanına hızlı bir şekilde çıkamamalarındaki sebeplerden birisi yine yapılan bir mevzuat düzenlemesi.

"Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" in "Geçiş Hükümleri" başlıklı Geçici 1 inci maddesinde; "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya meslek yüksekokulu programındaki norm kadro fazlası öğretim elemanları bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam eder. Boş ve saklı öğretim elemanı kadroları ise rektörlüğe aktarılır." düzenlemesi yer almıştır.

Bu madde çerçevesinde, tüm devlet üniversitelerindeki boş kadrolar Rektörlük bünyesine aktarıldığından yükseköğretim kurumları ilana çıkamamaktadır.

Öte yandan, 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasında; "Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen (III) sayılı cetveldeki kadroların, eklendikleri tarihten itibaren bir ay içinde derece, unvan ve adet itibariyle, bir üniversite içinde ilgili anabilim dalları arasında dağılımı, yükseköğretim kurumlarının görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılır. " hükmü yer almasından ötürü Rektörlük bünyesine çekilen kadrolardan ihtiyaç duyulanlar ancak yeniden Yükseköğretim Kurulunun izni ile anabilim dallarına tahsis edilecektir.

Bu kapsamda, Üniversiteler yeni kadro taleplerini "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yeniden Yükseköğretim Kuruluna sunacaklar ve uygun görülenlerin ilanı verilebilecektir.

Dolayısıyla, bu mevzuat düzenlemeleri sonucunda yaşanan geçiş sürecinde ilanların özellikle Aralık ayında çok fazla sayıda çıkacağını ilgililerin bilgisine sunmak isteriz...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber