Erdoğan ve Unakıtan hakkında suç duyurusu

Haber Giriş : 19 Haziran 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi Partisi (İP), Citibank'ın 3 milyar dolarlık vergi borcunun silindiği iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında suç duyurusunda bulundu.

İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruda, Erdoğan, Unakıtan ve diğer hükümet üyelerinin, Citibank'ın vergi borcunun tahsilinden vazgeçmek suretiyle irtikap ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlediği iddia edilerek, haklarında kamu davası açılması istendi.

Citibank'ın 3 milyar dolar (4 milyar YTL) tutarındaki vergi borcunun Maliye Bakanı'nın 23 Aralık 2002 tarihli onayı ile silindiğinin açıklandığı ifade edilen suç duyurusunda, şu iddialarda bulunuldu:

İDDİALAR

-Citibank, dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından Citigroup'un sahibi bulunduğu bir Amerikan bankasıdır. Hisselerinin tamamı altı Amerikan kuruluşuna aittir. Türkiye'de bireysel bankacılık hizmetleri yürüten ilk yabancı bankadır. Hükümetin, bu uygulamasına dayanak teşkil edebilecek mevzuat ancak 4353 sayılı yasa olabilir. Bu çerçevede Maliye Bakanlığı yetkisi ile alacaktan vazgeçme için sınır 50 YTL'dir. Kamu yararı koşuluyla bu sınır Bütçe Kanunlarıyla artırılmaktadır. Vazgeçilecek kamu hakkının belirlenen miktarı aşması halinde Danıştay'dan olur alınması gerekir. 2003 yılı Bütçe Kanunu'na göre bu sınır 500 bin YTL idi. Citibank'ın 4 milyar YTL vergi borcunun silindiği 2002 yılında Bütçe Kanunu'yla belirlenen sınır bunun da altındaydı. Citibank'ın vergi borcu bu sınırı çok aştığı halde, Danıştay'dan olumlu görüş alınmaksızın bu borcun Maliye Bakanı'nın onayıyla silindiği anlaşılmaktadır.

-Yasanın öngördüğü sınır çok aşıldığı halde Danıştay'dan ön izin alınmaksızın işlem yapılmış olması, yapılan işlemlerde kamu yararı bulunmaması -aksine kamunun zarara uğratılmış olması- nedeniyle yasanın ihlal edildiği ve suç işlendiği açıktır.

10 YILA KADAR HAPİS

Suç duyurusunda, irtikap suçunun 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırıldığı belirtildi. Başbakan ve diğer hükümet üyelerinin de fiile göz yumarak suç işlediği öne sürülen başvuruda, sözkonusu kişilerin müşterek suçlu olduğunu iddia edildi. Maliye Bakanı, Başbakan ve diğer hükümet üyelerinin görevi kötüye kullanma suçu da işlediği ileri sürülen suç duyurusunda, bu nedenle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunması gerektiği ifade edildi. Başvuruda, söz konusu kişilere ceza verilmesinin yanı sıra kamunun uğradığı zararın tazmini de istendi.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber