Öğretmenlere okul giriş kapılarında nöbet görevi verilemeyecek

Öğretmenlik özel bir ihtisas mesleği olup öğretmenler güvenlik görevlisi değildir. Okul giriş kapılarında nöbet tutmak öğretmenlerin değil, güvenlik görevlilerinin ve müracaat memurlarının işidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Kasım 2018 15:40, Son Güncelleme : 28 Ekim 2019 11:45
Öğretmenlere okul giriş kapılarında nöbet görevi verilemeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005/62 Nolu Genelgesinin "Bina giriş ve çıkışlarında güvenlik önlem ve tedbirleri ile personel emniyeti" konulu genelgesinin "Kontrol Hizmetleri" başlıklı (c) bölümü 1. fıkrasında şu açıklama yer almaktadır:

"1-Hizmet binalarına ziyaret veya iş takibi için gelenlerin giriş ve çıkışları mutlaka güvenlik ve müracaat memuru yolu ile sağlanacak. Müracaat memurları dışarıdan gelenlerin üzerlerini ve eşyalarını arayabilecek."

Bu hükümlere göre okul giriş ve çıkış kapılarında güvenlik ve müracaat memuru bulunması gerekmektedir.

12.04.2000 Tarih ve 479 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatının "Nöbetçi Öğretmenin Görevleri" başlıklı bölümün 4. maddesinde; "4- Bahçe, koridor ve sınıflardaki öğrencileri gözetlemek .(okulda birkaç nöbetçi öğretmen bulunduğu takdirde, aralarındaki iş bölümü okul yönetimi tarafından yapılır.)" hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümlere göre, nöbetçi öğretmenin görev alanı okul giriş ve çıkış kapıları değil bahçe, koridor ve sınıflardır.

Ayrıca 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Öğretmenlik" başlıklı 43/1 maddesindeki "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir." hükümlerine göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.

Ve 12.01.1961 tarih ve 10705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 44. maddesindeki; "Öğretmenler kanunlarla kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı her hangi bir görevle yükümlü tutulamazlar." hükümlerine göre; öğretmenlik mesleği dışında kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı her hangi bir görevle yükümlü tutulamazlar.

Dolayısıyla öğretmenlik özel bir ihtisas mesleği olup öğretmenler güvenlik görevlisi değildir. Okul giriş kapılarında nöbet tutmak öğretmenlerin değil, güvenlik görevlilerinin ve müracaat memurlarının işidir.

Bu meyanda okul/kurumlarda görevli nöbetçi öğretmenlere, okul/kurumların giriş-çıkış kapılarında nöbet görevi verilmemesini talep eden bir sendikaya Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta;

"Ayrıca, eğitim kurumlarında nöbet görevini yerine getiren öğretmenlere, özel olarak eğitim kurumlarının giriş ve çıkış kapılarında nöbet görevi verildiğine dair Bakanlığımıza herhangi bir şikayet ulaşmamıştır. Bununla birlikte ilgi (a) Yönetmeliğin 91 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde belirtildiği gibi okulda tutulacak nöbet görevinin esasları "öğretmenler kurulu"nda belirlenmektedir." ifadelerine yer vererek nöbete ilişkin esasların öğretmenler kurulunda belirleneceğini ifade etmiştir.

İşte o görüş yazısı;

Bu bağlamda, nöbete ilişkin esaslar öğretmenler kurulunda belirlenirken, yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar uyarınca öğretmenlere okul giriş kapılarında nöbet görevi verilemeyecektir.

Ayrıca MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta; "Okullarımızda müdür yardımcısı ve öğretmenlerimiz ilgi (a) Yönetmeliği'nin 44 üncü maddesine göre nöbet görevini yerine getirmektedir. Bu kapsamda nöbetçi öğretmelerin görevi ilk dersten 30 dakika önce başlamakta ve son dersten 30 dakika sonra bitmektedir. Bu görev, mesai saatleri içerisinde yerine getirilen eğitim öğretim görevi ile birleşik bir görevdir. Öğretmenler, nöbet görevlerini yerine getirirken sınıfta, teneffüste, kantinde, koridorda, bahçe ve benzeri alanlarda öğrencilerin davranışlarını gözlemler, gerekli durumlarda müdahale eder ve okul yönetimini bilgilendirir. Ancak nöbetçi öğretmenlerin okul giriş-çıkış kapılarında müracaat memuru ya da güvenlik personeli gibi sabit bekleme görevi bulunmamaktadır. Bunun yanında bahçede görevli nöbetçi öğretmenlerin okul bahçesinin diğer alanları gibi okul giriş kapısını da kapsayacak şekilde nöbet görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Ayrıca nöbetlerde uyulacak esaslar ilgi (a) Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin 10 uncu fıkrasında açıklandığı üzere öğretmenler kurulunda görüşülerek kararlaştırılmaktadır." denilerek okul giriş-çıkış kapılarında öğretmenlere nöbet görevi verilemeyeceği açıkça dile getirilmiştir ve nöbete ilişkin hususların öğretmenler kurulunda karara bağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, meri mevzuatımız ve her iki genel müdürlüğün ortak görüşü uyarınca nöbete ilişkin esaslar öğretmenler kurulunda belirlenirken, yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar uyarınca öğretmenlere okul giriş kapılarında nöbet görevi verilemeyecektir.

İşte o görüş yazısı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber