Emekli subaylar rahatsız! Mevduatlar Oyakbank'tan çekilecek...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli askerler, Oyak Bank'ın ING'ye satılmasına tepki göstermek için bankadaki mevduatlarını çekme kararı aldı. OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ise SKY Türk'e ?Genelkurmay endişe taşımıyor? açıklamasını yaptı

Emekli askerler, Oyak Bank'ın Hollandalı ING'ye satılmasına tepki göstermek için bankadaki mevduatlarını çekme kararı aldı. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), dernek tüzüğünün 53'üncü maddesinde yer alan, ?Dernek genel merkezinin ve şubelerin gereksinmeleri dışında fazla paraları milli bankalarda açtırılacak hesaplara yatırılarak saklanır ve nemalandırılır? kararı gereği Oyak Bank'taki tüm mevduatları çekecek. Bu arada dün SKY Türk'e açıklamalarda bulunan Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, emekli subayların satışla ilgili endişeleri üzerine ?Bugün görevde olan askerler endişe taşımıyor? diyerek satış sürecinde Genelkurmay'ın görüşünün alındığını ima etti.

DEĞİŞMEZSE ÇEKERİZ

TESUD Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, Oyak Bank'ın yabancı bir şirkete satılmasına üzüldüklerini belirterek, ?OYAK Yönetim Kurulu bu kararını değiştirmezse, bir çok arkadaşım gibi ben de mevduatımı Oyak Bank'tan çekeceğim? dedi. Bu konuda TESUD'un almış olduğu bir kararın henüz bulunmadığını belirten Küçükoğlu, ?Genel bir değerlendirme yapacağız, arkadaşlarımızın birçoğu paralarını çekme eğilimini gösteriyor, keşke bu satış yerli bir şirkete gerçekleşseydi? dedi.

Oyak Bank'ın Hollandalı bir şirkete satıldığına dikkat çeken Rıza Küçükoğlu, ?Hollanda ve bazı Avrupa ülkelerinin terör örgütü PKK'yı destekler tavrı açık, hal böyle olunca bu satışı nasıl kabulleneceğiz? ? dedi. Kararı ulusalcılık anlayışına uygun bir karar olarak değerlendirmediklerini belirten Küçükoğlu tepkisini şöyle dile getirdi : ? Biz ordu ulusallık kavramına önem veriyoruz. Oyak Bank bizim birikimlerimiz ile kuruldu. Şimdi bir bankanın ulusallığı kaybolduysa bunu ordu ile nasıl ilişkilendireceğiz.?

SATILMAMALIYDI

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen de Oyak Bank'ın yabancıya satışını uygun bulmadı. Bankaların ulus devletin kaleleri olduğunu belirten Eslen, karar geri alınmazsa bankadaki tüm mevduatını geri çekeceğini belirtti. Jandarma eski Genel Komutanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, ?Ulusal bankaların satılmasına karşıyız. Gerekçe ne olursa olsun, böyle bir düşüncenin yanında olamayız? dedi.

Emekli astsubaylar bugün karar verecek

TÜRKİYE Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı jandarma emekli kıdemli başçavuş Mustafa Erol, Oyak Bank'ın satışı sonrası nasıl bir tavır alacaklarını bugün toplanacak yönetim kurulunda belirleyecekleri söyledi. Erol, ?Kararımızı toplantıdan sonra açıklayacağız? dedi.

?Paramı kademeli olarak çekeceğim'

EMEKLİ Tümgeneral Yaşar Karagöz, Oyak Bank'ın satılmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, ?Oyak Bank'ın satılmaması durumunda Erdemir'in satılması gündeme gelebilirdi ama banka tercih edildi. Keşke yerli bir şirket alsaydı, yabancıya satışa gerçekten üzüldüm. Paramı kademeli olarak çekeceğim. Eğer personel de işten çıkarılırsa bankayla ilişkimi tamamıyle keseceğim? dedi.

Kartlarımı iptal ederim

EMEKLİ Tümgeneral Armağan Kuloğlu da satışı tasvip etmediğini söyledi. Türkiye'de zarar eden kurumların özelleştirilmesine karşı olmadığını belirten Kuloğlu, ?Ancak Oyak Bank gayet iyi işleyen bir kurumdu? dedi. Kuloğlu, şunları söyledi: ?Finansbank satışı sonrasında kartlarımı iptal ettirdim. Şimdi de önce emekli ikramiyemi çekeceğim. Daha sonra da kredi kartlarımı iptal ettireceğim? dedi.

ING CEO'su Tilmant'dan ordu mensuplarına çağrı: ?Hesaplarınızı çekmeyin'

OYAK Yardımlaşma Kurumu'nun iştiraki Oyak Bank'ın Hollandalı ING Grubu'na satılması kamuoyunda özellikle ordu mensupları arasında tepkilere yol açarken, dün İstanbul'da ING CEO'su Michel Tilmant ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyak Bank'ın ?askerin bankası' olmadığını söyledi. Tilmant da, bazı emekli generallerin Oyak Bank'ın yabancıya satışı nedeniyle mevduatlarını çekecekleri yönelik mesajlarına ilişkin ise şu çağrıda bulundu: ?ING olarak ordu mensuplarına da diğer müşterilere gösterdiğimiz hizmet kalitesini göstereceğimizi taahhüt ediyoruz. Hesaplarını korumaları bizim açımızdan önemli. Askeri personele yakın şubelerimizin sayısını artıracağız.?

ORDUNUN BANKASI OLMAZ

Satış haberlerinin ardından kamuoyuna yansıyan Oyak Bank'ın askerin bankası olması nedeniyle ulusal kimliğini koruması gerektiğine yönelik eleştiriler nedeniyle oldukça gergin geçen basın toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü. ?Askerin bankası' şeklindeki yorumlara sinirlenen Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyak Bank'ın ?askerin bankası' olmadığını, askeriyede çalışan personelin emeklilik fonu olarak kurulmuş bir kuruluşun yatırım yaptığı bir iştirak olduğunu vurguladı. Ulusoy, ?Ordunun bankası olmaz. Ordu ticaret yapmaz, yapmamalıdır. Ordu bütün, hepimizin ortak göz bebeği olarak kanunda belirlenen görevleri yapar. Ticaret ordunun işi değildir. Ama bu insanlar maaşlarını kazandıktan sona kanunlar çerçevesinde bunu bir yerlere koyup ?biz emekli olduğumuz zaman bize emekli maaşı ver' diyorlarsa bunu yapıyor olmamızın yanlış olduğunu düşünmüyoruz. Aynı şeyi Emekli Sandığı da yapıyor ordu ile bizim bir alakamız yok. Askerin bankası demenin doğru olmadığını düşünüyorum? dedi. Ulusoy, ?O günün, 2001 yılının şartlarını hatırlayın. Krize rağmen Oyak Bank'ı almaktan korkmadık. Bunu geliştirebileceğimizi, geliştirirken de hem Oyak Grubu'na hem Türkiye'ye değer katabileceğimizi düşündük. Bu adımı atmamış olsaydık böyle bir değer yaratılmamış olacaktı, o günlerde bu kuruluşlarda çalışan 3 bin 500 kişi de işsiz kalacaktı'' diye konuştu. Ortaya konulan inanç ve iddianın 2,7 milyar dolarlık bir değerin oluşmasına yol açtığını vurgulayan Ulusoy, ?'Gerekli izin alındıktan sonra Türkiye'nin bu kritik ortamlarında 2,7 milyar dolarlık bir ilave değer getirilmiş olacak. Biz bundan mutluluk duyuyoruz'' şeklinde konuştu.

OYAK ENERJİYE ODAKLANACAK

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, ?'Biz kendi ufak payımızla da olsa yarattığımız değerle Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların ülkelerine Türk Bayrağı'nı taşıyabileceğimizi ümit ediyoruz'' dedi. Ulusoy, grubun yavaş yavaş perakende çizgiden uzaklaştığının altını çizerek satıştan elde edilecek kaynakla enerji alanında yeni yatırımlara odaklanacaklarını ve şu anda yurt içinde 2 şirketle görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

Tilmant: Raporlar bağlamaz

MICHEL Tilmant, ING'nin daha önce ?Türkiye'de darbe olasılığına? ilişkin raporu ile ilgili şunları söyledi: ''ING yönetimi ile bu raporu hazırlayan uzmanlar birbirinden bağımsız.. Bunlar yönetimi, hissedarları bağlayan raporlar değil.? Tilmant, ?'2001 krizinde ING hazırladığı bir raporda Türkiye'yi yolunmuş bir hindiye benzetmişti. Hindiye neden 6 yıl sonra talep geldi?'' sorusuna da ?'Türkiye'ye 2,7 milyar dolarlık bir yatırım yapıyorsak bu Türkiye'nin doğru bir ekonomik istikamette ilerlediğinin en güzel göstergesidir diye düşünüyorum? dedi.

Formula 1 ile ING'yi tanıtacak

OYAK Bank ile güçleri birleştirmekten çok büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Tilmant, 12 ay içinde Oyak Bank'ın ING adını alacağını belirtti. Michel Tilmant, ?'Markamızı kamuoyuna daha da fazla duyurmak amacıyla Formula 1'in sponsorluğunu üstlendik. Renault ile bir anlaşma yaptık. Bu markamızın daha da iyi tanınırlığına katkı sağlayacak. Türkiye'de ağustosta yapılacak Grand Prix sırasında gerçekten hızlı sürücü olduğumuzu size de göstereceğiz '' dedi. Oyak Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy da, açılacak yeni şubelerle birlikte toplam bin 500 personelin işe alımının söz konusu olacağını söyledi.

?Maaş için özel taahhüt yok'

ING Grubu CEO'su Michel Tilmant, ING olarak ordu mensuplarına da diğer müşterilere gösterdikleri hizmet kalitesini göstereceklerini taahhüt ederek, ?Türkiye'nin her yerinde Oyak Bank şubeleri var. Bu şubelerin büyük bölümü askeri tesislere yakın, özellikle askeri personele hizmet vermeyi kolaylaştırmak açısından. Biz bu politikayı devam ettirmeyi, hatta bu tür şubelerin sayısını artırmayı düşünüyoruz?dedi. ?Satış sözleşmesinde ordu mensuplarının maaşlarının Oyak Bank'a yatırılmasının devamlılığına ilişkin özel bir hüküm var mı?? sorusuna ise hem Ulusoy, hem Tilmant, böyle bir özel taahhütün söz konusu olamayacağını dile getirdi.

Bankayı Erdemir için satmadık

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyak Bank'ın Erdemir'in borçlarını kapatmak için satıldığı yolundaki eleştirilere ise şu yanıtı verdi: ? Erdemir'in üzerindeki borç 10 yıllık bir borç, 3 yılı ödemesiz. O günkü faiz hadleriyle bakıldığında iyi faiz hadleri var. Niye ödeyelim? Günü gelir, ihtiyaçlar doğar ödeyebiliriz. Ama şu anda ödeme yapmak için bir plan yapmadık. Elimizdeki kaynağı çok daha iyi alanlara yatıracağız.?

BDDK'da Oyak Bank sıkıntısı

TEKFENBANK'ın Yunanlı Eurobank'a satışının onayı sırasında kurul üyeleri arasında büyük bir kriz yaşayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK), OyakBank'ın Hollandalı ING Bank'a satışı şoku yaşanıyor. Satış kararı açıklanmadan önce Oyak Bank yönetimi BDDK'ya görüşmelerle ilgili bilgi vererek, BDDK'nın satış konusundaki görüşünü sordu. BDDK ?gönülsüz? olarak ?takdir sizin? yanıtı verdi. Ancak, satış işlemi BDDK'nın onayının ardından işleme girecek. BDDK yönetiminde, Oyak Bank'ın satışı konusunda şimdiden sıkıntı başladı.

?ÖRTÜLÜ SINIRLAMA GEREK'

Türk bankacılık sektöründeki yabancı payının hızla artmasından rahatsız olan BDDK üyelerinin büyük bölümü, sektördeki yabancı payına örtülü olarak bir sınırlama getirilmesi gerektiği görüşünde. Bu kapsamda, Avrupa ülkelerindeki ve gelişmekte olan ülkelerdeki bankacılık sektöründeki yabancı payları incelenerek, bir rapor halinde hükümete sunuldu. Ancak, siyasi gelişmeler nedeniyle, yabancı payına sınırlama getirilmesi veya yabancı girişlerinin kontrol edilmesi konusunda bir karar alınmadı.

ABANK'I BEKLİYORLARDI

Tekfenbank'ın Yunan Eurobank'a satışına zorlu bir sürecinin ardından onay veren BDDK'nın gündeminde, Abank'ın yine Yunan Alpha Bank'a satışının onayı var. BDDK, Abank'ın satışı ile ilgili gelişmeleri değerlendirirken, Oyak Bank yönetiminden bankanın Hollandalı ING Bank'a satışı konusunda anlaşıldığına ilişkin bilgi geldi. Oyak Bank'ın Hollandalı ING Bank'a satışı ancak BDDK'nın onayının ardından resmiyet kazanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber