Radikal: Rıza Ayhan'la ilgili raporlar ağır ithamlarla dolu

Haber Giriş : 07 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi'nde rektörlük için yapılan seçimlerde 1064 oy alarak birinci gelmesine karşın, hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den veto yiyen Prof. Dr. Rıza Ayhan, Sezer'e savaş açtı. Ayhan, "Gazi Üniversitesi'nde hak, hukuk, demokrasi hiçe sayılmıştır. Ben de bunun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidiyorum" dedi. MHP de Sezer'i demokrasiyle tiranlığı birbirine karıştırmakla suçladı.

Dört yıldır sürdürdüğü rektörlük görevi 6 Ağustos'ta sona erecek Rıza Ayhan, rektörlük bahçesinde düzenlediği mitingvari basın toplantısıyla Cumhurbaşkanı Sezer'e, "Yanlıştan dön. Gazi'de seçim yenilenmeli" çağrısında bulundu. Ayhan ve yandaşı öğretim üyelerinin doldurduğu bahçede, rektörlük binasının duvarlarına Sezer aleyhine, 'Hukuk adamından hukuk cinayeti', 'Devlette adaletsizlik, millette huzursuzluk. Bu ülkenin kaderi mi' pankartları asıldı.

İstifa çağrısı
'Sezer, istifa' sloganları ve alkışlarla öğretim üyelerinin karşısına çıkan Ayhan, üniversite senatosunun Sezer aleyhine hazırladığı 'zehir zemberek' bildiriyi okudu. Ayhan, Sezer'in, dört yıl önce YÖK vetosuna uğramış rektörlerden yana tavır aldığını hatırlatarak, "'Öğretim üyelerinin iradelerine, demokrasiye ve hukuka saygı gösterilmeli' diyen Sezer, bugün de bu görüşlerini sahiplenmelidir" diye konuştu.

Sezer'in 366 oy alan Kadri Yamaç'ı atamasını 'uluslararası hukuk ilkelerine aykırı davranış' olarak gören Ayhan, "Yanlıştan dönmek fazilettir. Gazi'de, ülkemizde huzur ve barış için seçim yenilenmelidir" dedi ve olası bir seçimde kendisinin aday olmayacağını söyledi. Ayhan, "Ben, görevimi doldurdum. Koltuğu bırakıyorum. Söz veriyorum, aday değilim. Yapabiliyorlarsa seçim yapsınlar, kazanabilen kazansın" diyerek de, okuldaki rakiplerine meydan okudu. Ayhan, hakkında soruşturma olmamasına karşın rektörlüğe neden atanmadığını 'Bilgi Edinme Hakkı'nı kullanarak araştıracağını, sonra da Sezer aleyhine AİHM'de dava açacağını söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber