YSK da sandık adaletsizliğinin farkında

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 22 Haziran 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muammer Aydın, VATAN'ın duyurduğu seçmen oyu eşitsizliği konusunda ?Parlamentonun yasayı değiştirmesi gerekir? dedi

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, VATAN'ın duyurduğu illerin seçmen sayısı ile çıkardıkları milletvekilleri arasındaki adaletsizliğe hak verdi. Aydın ?Biz de bu adaletsizliği görüyoruz ama parlamento yasayı ona göre yapmış. Bu yasanın değişmesi gerekir? dedi.

YSK Başkanı Aydın, VATAN'a yaptığı açıklamada, illerin nüfus ve seçmen sayıları ile çıkaracakları milletvekili sayıları kıyaslandığında ?temsil adaleti yönünde bir sıkıntı olduğunun? görüldüğünü belirterek ?Gazetenizde de belirtilmiş. Bir Bayburtlu seçmenin oyu 4 İstanbullu'nun oyuna denk geliyor. Ama biz elimizdeki nüfus verileri ve yasalara göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını hesaplıyoruz. Sonuçta bir ilin çıkaracağı milletvekili sayısının nasıl hesaplanacağını yasa belirtmiş. Biz de yasadaki bu hükme göre belirledik. Sonuçta ortaya çıkan adaletsizliği biz de görüyoruz ama bu bizim değil parlamentonun sorunu. Parlamentonun bu yasayı temsil adaletini sağlayacak şekilde değiştirmesi gerekiyor? dedi.

Aydın, temsil adaletini sağlayacak yöntemin ne olacağı konusundaki soruya ise ?Nasıl bir yöntem olur, onu bilemiyorum. Bunu söylemek durumunda da değilim. Ama mutlaka temsilde adaleti sağlayacak bir yöntem vardır? yanıtını verdi.

Nüfus sayımı gerekli

YSK Başkarın Aydın, YSK'nın illerin çıkaracağı milletvekili sayısını 2000'deki son nüfus sayımına göre hesapladığına da dikkat çekerek ?Bu sayımda Bayburt'un nüfusu belli, İstanbul'un belli. Ona göre de hesapladık.? dedi. TÜİK'in sağlıklı bir nüfus sayımı yapması durumunda çok farklı şeylerin çıkabileceğini söyleyen Aydın, ?Bu yılın sonuna doğru açıklanacak söyleniyor. Bu sayıma göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısında da farklılıklar olabilecek. Ama tabii bu seçimde değil? diye konuştu.

NASIL HESAPLANIYOR?

Milletvekili sayısının hesaplanması Milletvekili Seçimi Kanunu'nda düzenleniyor. Öncel her ile bir milletvekili veriliyor. Son nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, kalan milletvekili sayısına (550-81=469) bölünüyor. Her ilin nüfusu elde edilen bu sayıya bölünerek çıkaracakları milletvekili sayısı bulunuyor. Toplam milletvekili sayısına ulaşılmaması durumunda, nüfusu milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin artık nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konuluyor ve bu sıraya göre dağıtılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber