Aile hekimine gitmeyen cebinden muayene olacak

Haber Giriş : 07 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Eylül'de bir ilde pilot olarak uygulanmaya başlanması ve 2005 yılında tüm yurt geneline yaygınlaştırılması planlanan aile hekimliği sistemine göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz olacak. Ancak, aile hekimine gitmeden doğrudan hastaneye giden kişi cebinden katkı payı ödemek zorunda kalacak.

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ve Meclis'e sevk edilen Aile Hekimliği Pilot Yasa Tasarısı'nda, aile hekimliğinin öncelikle bir ilde pilot olarak başlatılması öngörülüyor. Tasarıya göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilecek. Tasarıya göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz olacak ancak aile hekimine gitmeden direk hastaneye giden kişi cebinden katkı payı ödemek zorunda kalacak. Birinci basamakta sağlık güvencesi aranmayacak.

Tasarıda, mevcut altyapı yeterli ise sistemin kamuya ait sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde verilmesi öngörülüyor. Taşrada ise aile hekimleri gerekiyorsa gezici sağlık hizmeti verecek.

Aile hekimleri, aile hekimliği uzmanı ya da eğitim görmüş pratisyen hekim veya uzman hekimlerden oluşacak. Pilot uygulamada kamu personeli olan hekimlerden gönüllü olanlarla aile hekimliği hizmeti verilecek. Kamu görevlisi hekim, kendi kadrolarındaki özlük hakları korunacak şekilde ücretsiz izinli sayılarak aile hekimi olarak sözleşmeli çalışacak. Bu kişiler başarısız olmaları halinde ya da istemeleri halinde eski kadrolarına dönebilecekler. Her hekimin yanında en az bir aile sağlığı elamanı yani ebe, hemşire ya da sağlık memuru çalışacak.

Aile hekimleri tam gün esasına göre çalışacak, çalışma saatleri haftada 40 saaten az olmayacak ancak esnek çalışma saati uygulanacak yani çalışma saatini kendi belirleyecek. Aile hekimleri, prim usulüne göre kendilerine kayıt olan kişi başına ilave bir ücret alacak. Mahrumiyet bölgesi ya da taşrada çalışan aile hekiminin primi yüksek tutulacak.

Aile hekimleri en az bin en fazla 4 bin kişi kaydedebilecek. Binin altında hasta kaydeden hekim süreklilik arz ederse görevi bırakıp eski işine dönecek. Aile hekimleri sürekli uyum eğitimi alacak.

Tasarı eğer 15 Temmuz'a kadar yasalaşırsa, sistem pilot olarak bir ilde 1 Eylül'de başlatılacak. Bakanlık, Mart 2005 tarihine kadar aile hekimliği sistemini yurt geneline yaygınlaştırmayı planlıyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber