Çetelerde asker ve polis bağlantısı

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 22 Haziran 2007 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de son yıllarda çökertilen her çetenin içinden polis ve askerin çıkması, organize suç örgütlerinin artık sistem değiştirdiğini gösteriyor. Kaçakçılık Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, geçen sene 374 çeteye operasyon düzenlendi, yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alındı.

Aynı operasyonlarda, çeteyle ilişkili görülen çok sayıda polis, asker ve savcı hakkında da işlem yapıldı.

Geçtiğimiz yıl Ankara'da yapılan "Küre Operasyonu" bir saunada işadamlarını gizli kameraya kaydederek, şantaj yapan bir organize suç örgütünü ortaya çıkardı.

Operasyonla ilgili dikkat çeken önemli noktalardan biri, eski bir emniyet genel müdür yardımcısı ile, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşının da çete üyeleri arasında yer almasıydı.

Para cazip geliyor

İstanbul'da yapılan başka çete operasyonlarında da asker ve polis bağlantılarına rastlandı. İstatistikler, bu tür örgütlerin elde ettiği büyük miktarlardaki paranın, bazı polis ve askerlere cazip göründüğünü gösteriyor.

FBI'ın kayıtlarına göre, organize suç çetelerinin dünyada yıllık cirosu 1 trilyon dolar, Türkiye'de ise bu rakam tahminlere göre yılda 20 milyar dolar civarında.

Rakamlar büyük olunca, eskiden daha çok İstanbul'u tercih eden ve çete olarak tanımlanan organize suç örgütleri, şimdi Türkiye'nin her köşesinde karşımıza çıkıyor.

Kaçakçılık Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, Türkiye genelinde 2006 yılında çetelere yönelik 347 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 2 bin 957 kişi gözaltına alındı, 516 tabanca, 10 uzun namlulu tüfek ile 20 bin mermiye el konuldu.

Çeteler büyükşehirlerde faaliyette

Aynı veriler, çetelerin en çok İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Kocaeli'de faaliyet gösterdiğine işaret ediyor.

Kaçakçılık Daire Başkanlığı'na göre, artık büyümek isteyen hemen her çete bünyesine polis, asker ve savcı katmaya çalışıyor.

Geçen sene yapılan operasyonlar da çetelerle bağlantısı olduğu tespit edilen 292 polis, 17 savcı, 118 asker hakkında yasal işlem yapılarak meslekten ihraç edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber