Belediye zabıtalarının, Belediye Kanununa ilişkin değişiklik teklifleri

Haber Giriş : 07 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENEL KURULDA GÖRÜŞÜLEN ŞEKLİ

İKİNCİ BÖLÜM
Belediye Zabıtası, İtfaiye ve Acil Durum Planlaması
Zabıtanın görev ve yetkileri
MADDE 51.- Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye karar organları tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular.

Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, Devlet memuruna karşı gelenler gibi cezalandırılır.

Belediye zabıta teşkilâtının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkarılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilâtında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir.

Belediye zabıta teşkilâtında büro hizmetlerinde çalışanlar hariç, zabıta hizmetlerinde çalışanlara yılı bütçe kanununda belirtilen miktar ve süre üst sınırlarını aşmamak kaydıyla belediye başkanı tarafından uygun görülen miktar ve süreler dahilinde saat başı fazla çalışma ücreti ödenebilir.


DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

İKİNCİ BÖLÜM
Belediye Zabıtası, İtfaiye ve Acil Durum Planlaması
Zabıtanın Niteliği görev ve yetkileri
MADDE 51-
Belediye Zabıtası, Belediye sınırları içinde beldenin düzenini koruyan, belde halkının esenlik, huzur ve sağlığına ilişkin belediyelere ve belediye zabıtasına vazife veren kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, ve yönetmeliklerde yazılı hükümlere, yetkili organların bu yönde alacakları kararlara aykırı hareket edenleri takip, işlenen suçları men ve bu sebeplerden dolayı ilgililer hakkında usulünce zabıt tanzim ve katileşen belediye cezalarını infaz ile bu maksadın temini için görevli bulundukları bölgeyi daima kontrol ve denetim altında bulundurmakla yükümlü belediyenin üniformalı özel kolluk kuvvetidir.

Görevini yaparken belediye zabıtasına karşı gelenler, Devlet zabıtasına karşı gelenler gibi cezalandırılır.

Belediye zabıta teşkilâtının kadrosu, çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkarılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilâtında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere Belediye Meclisince onaylanmak suretiyle ek düzenlemeler yapabilir.

Belediye zabıta teşkilâtında zabıta hizmetlerinde çalışanlara fazla mesai karşılığı olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla maktuen fazla çalışma ücreti ödenir.

Belediye Zabıtasına, emniyet hizmetleri sınıfı personeline emeklilik yönünden tanınan haklar aynen uygulanır.

GEREKÇE

Belediyeler, hemşerileri için doğumdan ölüme kadar geçen süre zarfında, ihtiyaç duyulan hizmetleri vermesi beklenilen yüzü halka dönük kurumlardır.

Kent yaşamında her gün, her yerde ve her an yüzlerce Belediye emir ve yasakları ihlal edilmekte, başka bir değişle kente karşı suçlar işlenmektedir.

Belediye zabıtasının temel olarak icra ve denetim nitelikli görevleri yerine getirdiği, bir başka deyişle belediye zabıtası, kent ve beldenin düzenini ve belde halkının sağlığını korumaya ilişkin mer-i mevzuatın ve belediyenin yetkili organları tarafından alınan kararların belediye zabıtasına yüklediği görevleri uyguladığı kent ve beldenin düzenini ve belde halkının sağlığını koruma yönünde ise DENETİM görevini yerine getirdiği herkesçe bilinmektedir.

Yukarıda zikredilen emir ve yasakların, Belediye suçlarının takip ve tespit edilmesi ile ilgili olarak Belediyelerin icra gücü ve kolluk kuvveti olarak Belediye zabıtası görevli ve sorumlu olarak gösterilmiştir.

Kentlerimizin yaşanılabilir birer mekan haline getirilmesi açısından belediye zabıtasına önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bu görevlerin ifası 24 saat esasına dayalı olarak yürütülmektedir. Ayrıca ; belediye zabıtası milli bayram, genel tatil ve hafta tatili günleri ile savaş, sel baskını, deprem vb. olaylarda da 24 saat görevlidir.

Bu görev esnasında yaralanma ve ölümlere yol açan çeşitli saldırılarla karşı karşıya kalabilmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen belde halkıyla iç içe bulunan belediyelerin icra kuvveti olan belediye zabıtasının (Anayasanın 127. Maddesinin son paragrafında; ?.......Mahalli idarelerin ............kolluk işleri .........kanunla düzenlenir.......? hükmü açık iken .) halen bir görev ve yetki yasasının bulunmaması da anlaşılamamaktadır.

Görüşülmekte olan Belediye Kanunu tasarısında yer alan 51 nci maddesindeki düzenlemelerin belediye zabıtasını yeterince mütalaa ettiğini söylemek mümkün değildir.1580 sayılı kanunun ekleri ve değişiklikleri ile kaldırıldığı düşünüldüğünde tek maddelik bir düzenlemenin zabıtayı tatmin edecek düzeyde olmadığı görülmektedir.

Madde 51 in 2.fıkrasıyla getirilmek istenen "Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler,Devlet memuruna karşı gelenler gibi cezalandırılır." ifadesinin ne anlam taşıdığı anlaşılamamıştır ve bu durum zabıtayı üzmüştür. Belediye zabıtası zaten bir devlet memurudur. Bu fıkra ile sanki bir ayrıcalık tanınıyormuş gibi algılanmaktadır.

Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metindeki Fazla Mesai ücretinin saat başı olarak düzenlenmesi ve belediye başkanlarının takdirine bırakılmasının doğuracağı sıkıntılar gözden kaçırılmıştır. Ayrıca sürekli rotasyonla çalışan belediye zabıta teşkilatında bürü hizmetlerinde çalışanların fazla mesai alamayacağı yönündeki düzenleme de hakkaniyetli bir düzenleme değildir.

Belediye zabıtası çok zor koşullar altında son derece yıpratıcı çalışmalar yapmaktadır. Değişiklik teklifi ile madde de getirilmek istenen belediye zabıtasının etkinliğinin daha da artırılması, veriminin yükseltilmesi amaçlanmıştır.

Not: Lütfen bütün Zabıta Arkadaşların Bu metni TBMM. Hükümet ve Muhalefet Partisi ne fakslamaları rica olunur.

www.zabita.hizmetleri.com

Hasan Basri ILIK

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber