Baykal'dan CHP-MHP koalisyonuna yeşil ışık...

Haber Giriş : 23 Haziran 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, seçim sonrası CHP-MHP koalisyonunun olabileceği sinyalini verdi.

Baykal, CNNTürk'te katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seçim sonrası Meclis tablosuna dair tahminin sorulması üzerine, CHP, AKP ve MHP'nin parlamentoya gireceği ve belli ölçüde de bağımsız milletvekilinin seçilebileceğini tahmin ettiğini belirten Baykal, AKP'nin 2002 seçimlerine göre oy kaybedeceğini savundu. Baykal, ?Herhalde iki partili bir Meclis olmayacak. Geçen sefer iki partili bir Meclis oluştu ve seçmenlerin yüzde 45 kadarı parlamentoda temsil edilemedi. Bu çok ciddi bir temsiliyet problemi de oluşturdu. Şimdi en azından 3 parti, belki daha fazla da olabilirö diye konuştu.

Baykal, kendisine yansıyan izlenimin MHP'nin Meclis'e gireceği şeklinde olduğunu söyleyerek, AKP'nin ise geçen seçimlerde aldığı orandan daha düşük seviyede oy alacağını kaydetti.

Baykal, ?Muhtemeldir ki bu oy kaybı, kendi dışında bir çoğunluğunun bir araya gelmesine matematiksel olarak yetecek şekilde de ortaya çıkabilirö derken ?AKP muhalefete düşer mi diyorsunuz?ö sorusuna da ?Olabilirö yanıtını verdi.

Baykal, seçimlerde üçüncü partinin de Meclis'e girmesiyle sandalye dağılımının şu andakinden farklı olabileceğini belirterek, hem AKP'nin hem de kendilerinin daha düşük sayıda milletvekili çıkarabileceğini fakat CHP'nin oylarının artacağını ifade etti.

MHP ile koalisyon kurup kurmayacaklarının sorulması üzerine de Baykal, ?Biz tek başımıza iktidar için çalışıyoruz. Bu soruya her siyasi parti Genel Başkanı bunu söyler. Başka bir şey söylenmesi mümkün değildirö dedi.

Başbakan Erdoğan'ın DTP ile koalisyon kurabilecekleri şeklinde algılanan sözlerini hatırlatan Baykal, Erdoğan'ın DTP ile Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) arasında paralellik kurmasının büyük bir talihsizlik olduğunu söyledi.

?Orada hiçbir zaman onlar ellerine silah almadılar. Hiçbir zaman onlar Bulgar Anayasa'sının temellerini değiştirmeye kalkmadılar. Bulgar Devleti'ni bölmek, Türkiye'yle ilişki kurmak içine girmediler. Böyle bir benzetmenin hiçbir temeli yok. Onlarla bu paraleli kurmak çok büyük bir haksızlıkö diyen Baykal, şöyle konuştu:

?Onlar buna girmediler, Türkiye hiçbir zaman, Irak gibi, Kuzey Irak gibi, buradaki Türkleri teröre yönlendirmeye, silah vermeye, onları çatışmaya sürüklemeye yönelik bir projenin içinde hiçbir zaman olmadı. Hiçbir zaman biz oradaki insanları Türkiye'nin sınırlarını genişletmek için bir vesile sayımı anlayışı içine girmedik. Ne Bulgaristan'daki Türklerle, ne Batı Trakya'daki Türklerle ilgili olarak. Yok bizim böyle bir projemiz." HÖH ile DTP arasında bir benzerlik bulunmadığını belirten Baykal, ?Türkiye'nin bu kadar maruz kaldığı bu kadar tehdidi, tehlikeyi görmezden gelip onları nasıl olur da Bulgaristan'daki masum, temiz, iyi niyetli, Bulgar vatandaşı Türk kökenli insanları, huzur içinde, barış içinde, orada yaşama arzularını DTP ile benzetmeye götürebiliriz. Bu fevkalade yanlış bir benzetmeö diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber