Hazırlık sınıfının nasıl değerlendirileceğine dair önemli görüş!

Devlet Personel Başkanlığı, ortaöğretimde hazırlık görenlerin kademe ilerlemeleri ile ilgili alınan Danıştay Kararı sonrasında uygulamaya dair önemli bir görüş verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Aralık 2018 10:16, Son Güncelleme : 18 Aralık 2018 16:17
Hazırlık sınıfının nasıl değerlendirileceğine dair önemli görüş!

Hatırlayacağınız üzere, 14 Nisan 2016 tarihli haberimizde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-6-b maddesinde yer alan hükmün, ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların 3 yıllık normal öğrenim süresinden fazla olmaları haline özgü bir düzenleme getirdiğini, ortaokul veya liselerde normal eğitime hazırlamak amacıyla okutulan bir yıllık hazırlık sınıfının bu madde kapsamında kabul edilmesine olanak bulunmadığına Danıştay 16. Dairesi tarafından karar verilmişti.

Bunun üzerine yaptığımız 18 Nisan 2016 tarihli haberde; Danıştay'ın bu kararının emsal olmasının söz konusu olmadığını, kamu kurumlarının uymak zorunda oldukları kararların İçtihadı Birleştirme Kurulu kararları olduğu ve her halükarda verilen kararlar esas alınarak geriye doğru işlem tesis edilmek suretiyle memurlar aleyhine borç çıkarılamayacağı ve verilen kademelerin geri alınamayacağını açıklamıştık.

Aradan geçen uzun zaman zarfında, Devlet Personel Başkanlığının bu konu hakkında verdiği görüş açıklamamızı destekler mahiyette olup özetle şunları ifade etmiştir;

"... Genel düzenleyici işlemleri iptal eden kararlar ile İçtihadı Birleştirme Kurul Kararı niteliği taşıyan kararlar hariç olmak üzere, Danıştay kararları yalnızca taraflarını bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Bu itibarla, Danıştay 16. Dairesinin 20/10/2015 tarihli ve E:2015/17550, K:2015/6365 sayılı Kararı yalnızca davanın taraflarını bağlayıcı nitelik taşıyan bir karar olduğuna ve 2005-2006 öğretim yılından itibaren 9 uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak dört yıla çıkarıldığı ve 2009 yılı itibarıyla bu liseler açısından normal eğitim ve öğretim süresinin dört yıl olarak değerlendirildiği hususu da göz önünde bulundurulmasını...... mütalaa etmiştir"

İŞTE DPB GÖRÜŞÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber