İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Doğayla iç içe bir yer... Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2018 13:10, Son Güncelleme : 19 Aralık 2018 17:09
Doğayla iç içe bir yer... Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Ülkemizdeki kanyon bölgeleri son birkaç yılda epey ziyaret edilmeye başlandı. Yeni keşfedilen kanyonlara ek olarak yıllardır bilinen tarihi bölgeler de bundan payını almaya devam ediyor.

Yazılı Kanyon, ülkemizin en önemli yürüyüş rotalarından biri olan Aziz Paul Yolu üzerinde bulunuyor. Adını da kanyon duvarlarından birinde bulunan tarihi yazıttan alıyor. Yazıtta bahsedilen ve başlığı "Hür İnsan Üzerine Şiir" olan hikayenin bir çok dildeki tercümesini de hemen orijinal yazının yanında bulabilirsiniz.

Kanyonu gezmenin en güzel şekli gidiş gelişi farklı yerden yapmaktır. Kanyona geldiğinizde girişten sonra sizi bir tesis karşılıyor. Tesisi geçtikten su üstündeki köprülerden karşıya geçiniz. Oradan yürüyüşe devam edebilirsiniz. Epey bir mesafe yürüdükten sonra köprülü alan çamlık yol ve şelale karşınıza gelecek.

Şelalenin bulunduğu bölge için rota çizgilerinden sonra biraz daha ilerlemeniz gerekiyor. Ufak bir kamp alanını geçtikten sonra taşların olduğu yere iniş yapıp suyun üzerinden karşıya geçip yola devam etmeniz gerekiyor. Dönüşte ise asma köprüden karşıya geçip o rotadan devam edebilirsiniz. O yolda epey güzeldir. Manzaraları harikadır. Yolun sonunda yine başladığınız noktaya dönüyorsunuz.

Yaklaşık 1.5 saatlik bir yürüyüş etkinliği yapmış olacaksınız. Tabii buna dinlenme ve fotoğraf molalarınız dahil. Şelalenin suyu her mevsim buz gibi haberiniz olsun.

Yazılı Kanyon'da Yeme-İçme

Milli parkın içerisinde su kenarına yapılmış bir tesis bulunuyor. Burada ızgara türleri ve taze alabalıklar yiyebilirsiniz. Gerçekten de çok lezzetli yemekler. Kibar ve güler yüzlü bu işletmede günün yorgunluğu atabilir ve doğanın huzurunun tadını çıkarabilirsiniz.

Yazılı Kanyon Çevresinde Konaklama

Kanyona en yakın konaklama alternatifi, bağlı olduğu Isparta'nın Sütçüler ilçesi. Ama kanyon gezisine gelenlerin bir çoğu Antalya'dan turlar ile gelmekte. Konaklama için en iyi alternatifler Eğirdir, Isparta ya da Antalya bölgesinde bulunuyor.

Yazılı Kanyon'a Nasıl Gidilir?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı olup Antalya ve Isparta'nın neredeyse tam ortasına yer alıyor. Önceden yolu biraz bozuk olsa da 2018 sonbaharda yeni yol yapımı vardı. Tahminen şimdiye bitmiştir. Eğirdir istikametinden gelmek artık daha kolay.

Hava yolu ile;

Yazılı Kanyon'a hava yolu ile gelmek isteyenler Isparta Süleyman Demirel Havalimanını ve ya Antalya Havalimanını kullanabilir.

Kara Yolu ile ;

Kendi aracı dışında bir vasıta ile gelmek isteyenler, Ispartadan günde iki defa kalkan Sütçüler araçlarıyla ilçeye gelip, kalan 10 km lik yolu taksiyle gitmek zorundalar. Diğer bir alternatif ise bölgede yapılan genel gezi turları.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı'nın Bazı şehirlere mesafeleri de şöyle;

Isparta 70 km,

Antalya 110 km,

İstanbul 640 km,

Afyon 190 km,

İzmir 480 km,

Ankara 400 km.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber