İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Pisidia bölgesinin başkenti Yalvaç

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Aralık 2018 00:15, Son Güncelleme : 19 Aralık 2018 16:24
Pisidia bölgesinin başkenti Yalvaç

Isparta'nın en büyük ilçesi olan Yalvaç tam bir emeklilik şehri. Büyük ilçe dediğime bakmayın geniş bir alanda ki birçok köy buraya bağlı olduğu için büyük görünüyor. Tarihi Pisidya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Antiochia burada kurulmuş. Antiochia ismi tanıdık geldi sanırım. Hatay'ın Antakya'sını kuran kişinin ismi buraya verilmiş. Antiochia aynı zamanda Hristiyanlığın başladığı yer olarak da biliniyor. Bilinen en önemli Hristiyan misyoneri Aziz Paul dinin ilk vaazını burada vermiş.

YALVAÇ'TA GEZİLECEK YERLER ?

St. Paul Yolu

Ülkemizin en önemli kültür rotalarından biri olan Aziz Paul yolu burada başlıyor. Yaklaşık 500 kilometrelik bu yürüyüş yolu ise epey ilgi çekici. Başlangıcında birçok köyden geçmesine rağmen daha sonra tamamen doğal alanlara ve tarihi mekanlara ev sahipliği yapıyor bu yol. Yolun güzergahında ise birçok şehir var. Başlangıç noktası Yalvaç olup, bitiş noktaları ikiye ayrılıyor; biri Aspendos diğeri Perge.

Men Tapınağı

Yalvaç'ın en ilginç mekanlarından biri de Men tapınağı. Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yapılan kazılar ile ortaya çıkarılan tapınak Hristiyanlık öncesi en büyük Anadolu inançlarından birinin mabedi imiş. Tapınma ritüelleri kısaca ay tanrısı Men'in her şeyi kontrol ettiğini kabul etmek üzerine kurulmuş. Tapınağın bulunduğu noktadan Eğirdir Gölü de görülebiliyor. Tapınak yolu stabilize yol olduğu için yüksek araçla gitmenizi öneririm. Yürümek isterseniz de merkeze yaklaşık bir buçuk saat mesafede bulunuyor.

Antiochia Antik Kenti

Antiochia Antik Kenti, Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak koruma altına alınmış bir kent. Kazılar ise bazı bölgelerde halen devam etmekte. Şehir, Pisidya Bölgesi'nin başkenti olduğu için epey yapı gözümüze çarpıyor. Giriş kapıları, büyük bulvarlar, çeşme olarak adlandırılan nympheumlar, tiyatrolar, toplanma alanları ve tıbbi tedavi alanları kentin her bölgesinde görülmekte. Yürüyerek gezmek yaklaşık olarak 2 saat almakta. Hızlıca bir gezi yapmak isterseniz ise en az 1 saati gözden çıkarmanız gerekiyor. Dünyanın birçok yerinden özellikle burayı görmeye gelenler var. Özellikle Pamukkale çevresinde gezi yapan turlar Yalvaç'a da gelmekte.Ülkemizde buranın değeri neredeyse hiç bilinmemekte. Bizlerinde topraklarımızda bulunan böyle değerlere sahip çıkmamız ve gereken ilgiyi göstermemiz gerekiyor.

Su Kemerleri

Su kemerleri Antiochia'nın bir kilometre kuzeyinde yer alıyor. Kentin su ihtiyacını karşılamak üzere 10 kilometrelik su kemerleri kurmuşlar. Tepelerde bulunan % 2,6 lık eğim, özel bir sistem ile % 0,2 indirilmiş. Bu sayede her türlü su ihtiyaçlarını dağlardaki kaynaklardan kolayca karşılamışlar. Antiochiayı gezip yürüme geçebilirsiniz. Bir yere kadar da araba ile ulaşabiliyorsunuz.

Çınaraltı

Çınaraltı Yalvaç'ın Yaşam Merkezi yaklaşık 600 yıllık bir çınarın çevresi kıraathaneler ile dolu. Çay ve kahvenin en ucuz olduğu sıcak bir ortam burası. Tam ortada öyle büyük bir çınar var ki her yeri gölgede bırakabiliyor. Özellikle gün batımı anlarında ise uzayan gölgesi harika bir görsel sunuyor.

Yalvaç Müzesi

Yalvaç Müzesi şehrin merkezinde bulunuyor. Çevredeki kazılardan çıkarılan birbirinden eşsiz eserler burada sergileniyor. Müzede tarih öncesi devirlerden hayvan kalıntıları dahi bulunuyor. Yalvaç sakinliği sevenler için adeta biçilmiş kaftan. Fakat kışları burada çetin geçiyor haberiniz olsun.

Hoyran Gölü

Hoyran Gölü Yalvaç'ın Eğirdir yolunda kalıyor. Aslında Eğirdir Gölü'ne bağlı olan bu göl 4 kilometrelik bir boğazlı birbirinden ayrılıyor. Yani Eğirdir Gölü'nün Kuzey kısmına Hoyran deniyor. Yalvaç'ın köylerinden aşağı inilerek Hoyran'ın sakin sularının kenarında piknik yapabilir, elma ağaçlarının kokularını duyabilirsiniz. Ayrıca yolun sonuna kadar güney istikamette ilerlerseniz kaya mezarlarının bulunduğu alanı da görebilirsiniz.

Yalvaç'da Ne Yenir?

Yalvaç'ın kendine özel bir hamur işi var ve aslında buna hamursuz deniyor. Isparta çevresinde ismen bilinmesine rağmen bir tek burada üretiliyor. Sade, tahinli, patatesli gibi türleri mevcut. En güzeli ise çınaraltının karşısındaki ufak fırınlarda üretiliyor. Fırınları ise kadınlar işletiyor genelde.

Yalvaç şehir merkezinde birçok alternatifiniz bulunmasına rağmen Nazlı Restaurantın yemekleri diğerlerinin bir adım önüne geçiyor.

Yalvaç'ta Konaklama

Yalvaç şehir merkezinde birçok otel mevcut. Her keseye uygun rahat ve temiz alternatifler bulunuyor. Fiyatlar ise 70 ile 350 lira arasında değişmekte.

Yalvaç' a Ulaşım

Yalvaç'a birçok şehirden direk ulaşımlar mevcut. Bunların çoğu Isparta aktarmalı olup direk gelen sadece iki firma var. Isparta ya ulaştıktan sonra Yalvaç'a da ilçe araçlarıyla ulaşmanız gayet kolay.

Hava Yolu ile;

Yalvaç'a hava yolu ile gelmek isteyenler, Isparta Süleyman Demirel Havalimanını kullanabilirler. Havalimanı ile Yalvaç arası 120 km'dir. Yalvaç'a geçmek için Isparta merkeze gidip, oradan toplu taşıma ile aktarma yapabilirsiniz.

Kara Yolu ile ;

Isparta 110 km,

İstanbul 525 km,

İzmir 425 km,

Ankara 300 km,

Bursa 375 km,

Antalya 200 km'dir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber