En yüksek sıcalık Aydın'da hissedilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Haziran 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydın kaynıyor, gölgede 44

Türkiye bugünden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak havanın etkisi altına girdi.

Meteoroloji tarafından en yüksek sıcaklığın hissedileceği duyuran Aydın'da sokaklar boşaldı. Küresel ısınma nedeniyle sıcak geçen kışın ardından bu kez Kuzey Afrika sıcakları baş gösterirken Türkiye'yi en son 1982 yılı yazında etkisi altına alan sıcakların altı gün boyunca etkili olacağı duyuruldu.

Küresel ısınmayla birlikte bu yıl etkili olan kuraklık Aydın'da da etkisini iyice gösterdi. 2007 yılının en sıcak gününün yaşandığı Aydın'da bugün sıcaklık gölgede 44 santigrat derece oldu. Yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle il merkezi adeta hayalet şehre döndü. Zorunlu işi olmayan birçok kimse gündüz saatlerinde dışarı çıkmazken, sokaklarda sadece hafta sonu tatili için şehir merkezine gelen asker ve polis okulu öğrencilerin dolaştığı görüldü. İşleri ya da görevi dolaysıyla dışarı çıkmak zorunda kalanlar ise parklardaki ağaçların altlarında gölgelenip serinlemeye çalıştı. Sıcak havalar en çok dondurma, meşrubat ve su satıcılarının işine yararken, aşırı sıcaklar bazı çocuklar için de harçlık kazanma aracı oldu. Aydın il merkezinde sıcak havayı fırsat bilen çocuklar çarşı iznine çıkan asker ve polislere ve işi dolayısıyla çarşıya çıkan vatandaşlara su sattı.

İl merkezinde 35 yıldır esnaflık yapan Hasa Kavruk, sıcaktan sulu yiyecekler yiyerek, çok su tüketerek ve sulu gıdalar alarak korunmaya çalıştıklarını söyledi. Güneşte dolaşmaya özen gösterdiklerini kaydeden Kavruk, sabah 11'den akşam saat 5'e kadar dışarı çıkmamaya özen gösterdiklerini açıkladı.

Bilhassa yaşlıların için bunun çok önemli olduğunu belirten Kavruk, "Koyu gölgeleri tercih etmek lazım. Böylelikle korunmuş oluruz. Ama Aydın'ının da sıcağı olmazsa pamuğu ve meyveleri olmaz. Üzümü ve inciri ermez. Onun için Aydın'ı Aydın yapan da bir yerde sıcağıdır. Ben dükkânımın önüne birkaç sene önce bir dereceye koydum. O zaman sıcaklığın 44 dereceye 43 dereceye çıktığını görmüştüm. Her halde o dereceye gene yetişecek zannediyorum. Müşteri sayısında ciddi bir azalma var. Öğlen saatlerinde baya bir boşluk oluyor. Akşamüzeri biraz serinleyince her kes çıkıyor. Öğlen sıcaklarında pek çıkmıyorlar. İrde bu arada evde istirahat etmeye çalıyoruz, dükkânda bir iş olmadığı için" dedi.

Zaten normalde Aydın'ın sıcak bir il olduğuna dikkat çeken emekli devlet memuru Hasan Demir de, "Herhalde bu sıralar televizyonların söylediğine göre 4-5 derece daha da artacakmış. Sıcaktan korunmak için mümkün olduğunca gölgelerde dolaşıyoruz. Evde soğuk duş alıyoruz. Daha çok beyaz giysiler giyerek korunmaya çalışıyoruz işte. Tatil imkânımız yok. İmkân olsa tabi tatile gitmek isterim. Emekli memuruz sonuçta." diye konuştu.

Sıcakların daha çok fakirleri etkilediği savunan İrfan Bayrat ise, Aydın'da ev çok sıcak olduğuna değindi. Bu yüzden gündüz dolaşıp gölgelerde oturduklarını açıklayan Bayrat, şöyle konuştu: "Akşama kadar dolaşıp, sonra eve gidiyoruz. Bir havuz olsa, insan içine girse çok güzel olacak. Ama böyle bir imkânımız da yok. Parasız bir havuz olsa, çok güzel olacak. Fakirler paralı havuzlara giremiyor. Zenginler giriyor, biz fakirler onlara bakıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber