Kanada Büyükelçisi Uras görevine başladı

Türkiye'nin Ottava Büyükelçisi Kerim Uras güven mektubunu rekor sürede sunarak görevine başladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Aralık 2018 09:22, Son Güncelleme : 20 Aralık 2018 09:24
Kanada Büyükelçisi Uras görevine başladı

Türkiye'nin yeni Ottava Büyükelçisi Kerim Uras, Kanada'ya ulaştıktan sonraki ilk mesai günü olan 17 Aralık'ta düzenlenen törenle, Kanada Genel Valisi Julie Payette'e güven mektubunu sunarak görevine başladı.

Payette, Genel Valilik Resmi Konutu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada Türkiye-Kanada ilişkilerine verdiği önemin altını çizerek, diplomatik kariyerinde kritik sorumluluklar üstlenmiş olan Büyükelçi Uras'ın ikili ilişkilere önemli katkılarda bulunacağına inandığını ifade etti.

Payette: Türkiye'nin stratejik konumu uzaydan da çok net görünüyor.

Eski bir astronot olan Payette 2010 yılında Toronto'da düzenlenen G-20 Zirvesi vesilesiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'la İstanbul'un uzaydan çektiği görüntüsünü paylaştığını aktararak, köklü tarihe sahip bu şehrin iki kıtanın buluşma noktasında önemli bir merkez olduğunu, ülkemizin stratejik konumunun uzaydan bile göründüğünü ve iki kıtanın aslında bir zamanlar birleşik olduğunun uzaydan çok açıkça izlenebildiğini belirtti.

Büyükelçilik mensuplarının da hazır bulundukları resmi törenin ardından, Genel Vali Payette ile Büyükelçi Uras baş başa bir görüşme gerçekleştirdiler. Diplomatik kaynaklar, samimi bir atmosferde yapılan görüşmede ikili ilişkilere dair hususların ele alındığını, iki ülke ilişkilerini ve ekonomik potansiyelini geliştirmenin yollarının değerlendirildiğini ve Payette'in Büyükelçi Uras'a yeni görevinde başarılar dilediğini aktardılar.

Törende Kolombiya ve Kamboçya'nın yeni Ottava Büyükelçileri de güven mektuplarını sunarak görevlerine başladılar.

Büyükelçi Uras: Türkiye ve Kanada ilişkilerini çok daha ileri noktalara taşıyacak potansiyele sahibiz.

Büyükelçi Uras tören sonrasında yaptığı açıklamada, bu yılın Türkiye ve Kanada diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yıldönümü olduğuna dikkat çekti. İki ülkenin NATO müttefiki olduklarına ve G-20, AGİT ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) gibi uluslararası platformlarda birlikte çalıştıklarına işaret eden Uras, ikili ilişkilerin mevcut durumundan daha da ileriye taşınması için büyük potansiyel bulunduğunu, önümüzdeki dönemde üst düzey temas ve ziyaretlerin yoğunlaşması için çaba göstereceğini belirtti.

Büyükelçi Uras, aradaki coğrafi mesafeye karşın, ilişkilerin köklü bir tarihe dayandığını belirterek, Çanakkale Savaşı'nda askerleri karşı karşıya gelen iki ülkenin, demokratik ve hür dünyanın bütün uluslararası kurumlarında başlangıçtan bu yana birlikte yer aldıklarını, bugün de BM ve NATO çatısı altında müttefik olarak hareket ettiklerini kaydetti. Uras, Kanada'nın özellikle terör örgütleriyle mücadelede Türkiye'ye gereken desteği vermesini beklediğini ifade ederek, ikili ilişkilerde tarihsel konuların çarpıtılmasıyla ortaya çıkmış pürüzlü hususların da karşılıklı anlayış ve iyi niyet çerçevesinde ele alınarak geride bırakılacağına inandığını ifade etti.

Türkiye-Kanada ekonomik ve ticari ilişkilerine de atıf yapan Büyükelçi Uras, küresel ekonomide yaşanan sorunlara karşın son dönemde ekonomik ilişkilerde kaydedilen gelişmeyi memnuniyet verici bulduğunun altını çizdi. Uras, özellikle THY'nin Kanada'ya artan frekanslarda uçuşlarının, ikili ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde en önemli unsur olan hareketliliği kazandırdığına dikkat çekti. Mevcut olumlu yönelimi daha da hızlandırmak için iki ülkenin iş dünyası temsilcileriyle birlikte çalışacağını dile getirdi.

Son olarak, Kanada'da yaşayan Türk toplumu mensupları ve Türk öğrencilerin iki ülke arasında dostluk köprüsü rolü oynadığına işaret eden Uras, bu potansiyelin ikili ilişkilerin derinleştirilmesi için kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

2011-2016 yılları arasında Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği görevini üstlenen Uras, son olarak eski Başbakan ve mevcut TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı ve Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber