Büyükşehirlere siyasi kombin

AK Parti ve MHP'nin 31 Mart'ta yapacağı ittifakın ayrıntıları netleşiyor. İttifak çalışmalarında ilçeler üzerinden değerlendirmeler yapılıyor. Büyükşehirden ilçeye ittifakın sorunsuz işlemesi için MHP lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği 'siyasi kombin' modeli esas alınacak. Büyükşehirlerde, büyükşehir belediye başkanı hangi partiden seçilirse, o ilin ilçelerinde de iki parti arasında dağılım yapılacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Aralık 2018 18:03, Son Güncelleme : 23 Aralık 2018 18:09
Büyükşehirlere siyasi kombin

31 Mart'ta 30 büyükşehirde Cumhur İttifakı çatısı altında seçimlere girecek olan AK Parti ve MHP'de ittifak çalışmaları devam ediyor. 30 büyükşehir üzerinden devam eden çalışmalarda ilçelere odaklanıldı.

İlçelerde, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin daha önce gündeme getirdiği "siyasi kombin" formülü masaya yatırılıyor. Büyükşehirlerde, büyükşehir belediye başkan adayı hangi partiden gösterilirse, ilçelerde ise diğer partiden bir isim adaylıkta önde tutulacak. Bazı belediyelerde iki partiden biri aday çıkarmayacak.

HER SEÇİM BÖLGESİNDEN BELEDİYE

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde aday çıkarmayacak olan MHP'de, sadece Etimesgut ve Polatlı Belediyeleri MHP yönetiminde. AK Parti'nin kendilerine büyükşehirde destek vereceği MHP'ye Etimesgut ve Polatlı dışında başkentin metropol belediyelerinden birin de destek vermesi bekleniyor. Bu kapsamda MHP'nin de bazı ilçelerde aday çıkarmayacağı belirtiliyor. İki partiye de her seçim bölgesinden belediye verilmesi gündemde. Böylelikle merkezi yönetimle ilçe belediyeleri arasında yönetimde birlik sağlanması planlanıyor.

BÜYÜKŞEHİRLERE AYNI MODEL

Kombin modeli ile İstanbul'da belediye alamayan MHP'ye 2014 seçimlerine göre ikinci sırada olduğu ve kıl payı kaçırdığı Arnavutköy ve Şile'nin bırakılması gündemde. Kulislerde, bu modelin tüm büyükşehir belediye başkanlıkları için geçerli olacağı konuşuluyor.

GÜLEREK SEYRETTİK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, adaylıktan çekileceği iddialarına ilişkin, "Ne için çekileceğim, anlamadım. Hiç konuşulmadı bu konu. Kendi adaylarını biraz daha önce çıkarmak, hırpaladıkları adayları parlatabilmek için kendileri çaldılar ve kendileri oynadılar, gülerek seyrettik" dedi.

AL-VER PAZARLIĞI YOK

İttifak görüşmelerini sürdürdüklerini belirten Özhaseki, AK Parti ile MHP ittifakını bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini bildirdi. İki parti arasında "al-ver" pazarlığı bulunmadığını vurgulayan Özhaseki, muhalefetin yaptığı pazarlığın ise resmen şehirler-ilçeler pazarlığı olduğunu belirtti. Özhaseki, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ile önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelmeyi planladıklarını aktardı.

POLATLI VE ETİMESGUT'TA ADAY GÖSTERMEYECEĞİZ

Ankara'nın ilçe adaylarının birkaç gün içinde netleşebileceğini Polatlı ve Etimesgut'ta aday göstermeyeceklerini, ileride gelişen duruma göre adaylıkları gözden geçirebileceklerini anlatan Özhaseki, MHP'nin adaylarını açıkladığı Adana, Mersin, Manisa ve Osmaniye'de aday göstermediklerini kaydetti. Özhaseki, "Büyükşehirlerin 18'i bizde, 3'ü MHP'de. HDP veya CHP'de olan yerlerde kazanmaya en yakın kimse onun üzerinde ittifak kurulacak" diye konuştu.

Nur Banu Aras

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber