657 değişiyor 2: Yurt dışına burslu gidenlerin mahkeme ile fark ücreti almalarının önüne geçiliyor

Haber Giriş : 08 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet tarafından sadece Bakanlar Kurulunca belirlenen kontenjan dahilinde gönderilenlere 657 sayılı Kanunun 79 uncu madde çerçevesinde ödeme yapılmaktadır.

Kontenjan haricinde gidenler, yurt dışı eğitimlerine ilişkin finansmanlarını, kendileri veya sağladıkları burslarla sağlamakta olup bunlara anılan madde çerçevesinde bir ödeme yapılmamaktadır. Ayrıca, bu şekilde yurt dışına gideceklerden, gitmeden önce kendilerince sağlanan burs miktarı ile anılan madde çerçevesinde öngörülen miktar arasındaki farkı istemeyeceklerine ilişkin yazılı taahhüt de alınmaktadır.

Ancak, bu şekilde yurt dışına gidenler, gittikten sonra bilahare dava açmakta, Kanunda "kontenjan" ile ilgili hüküm olmadığı hususunu dayanak göstermektedirler. Diğer bir deyişle, bunların yararlandıkları burs ile gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurt dışı aylığının 2/3'ü arasındaki fark talep edilmekte ve yargı kararları ile bu fark kendilerine ödenmektedir.

Bu durum ise, ilgili idarenin yapmış olduğu harcama programının dışına çıkılmasına neden olmakta ve Hazine zararına yol açmaktadır. Bu çerçevede yapılan değişilik ile, halihazırda ilgili yönetmelikte yer alan kontenjan ibaresi Kanuna taşınarak bu konudaki hukuki boşluk giderilmektedir.


Not: Aşağıdaki değişilik Plan ve bütçe Komisyonunda kabul edilmiştir. Tasarı Genel Kurulda kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

MADDE 1.- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun;

b) 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler ile Bakanlar Kurulunca kurumlar itibarıyla belirlenen kontenjan dışında gönderilenler hariç olmak üzere, burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir."

FIKRANIN ESKİ HALİ
Burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber