Belediyenin nikah kozu!..

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'nın merkez Meram Belediyesi, nüfus sayımında bazı vatandaşların Meram'da oturmasına rağmen ikametgahını köy ve beldelere aldırmaya başlaması üzerine, İller Bankası payındaki azalışın önüne geçmek için önlem arayışına girdi.

Bu çerçevede Belediye, Konya'nın en gözde evlendirme dairesine sahip Meram Evlendirme Dairesinde, Meram'da oturmayanların nikahını kıymama kararı aldı.

Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl başlanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde askı sürecinin başladığını anımsattı.

Belediye sınırları içinde ikamet eden kişilerin, bulundukları yerde nüfus sistemine kayıt olmalarının belediyenin hizmetleri açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Tuzcuoğlu, bu yapılmayıp kayıtların köy ve beldelere yaptırılması durumunda, belediyenin gelirlerinin azaldığını, kaliteli hizmet vermenin zorlaştığını belirtti.

Tuzcuoğlu, 50 bin kişilik bir nüfus kaybından ilçenin İller Bankası'ndan aldığı payda 7-8 milyon YTL'lik bir gelir kaybının söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şu anki ilçe nüfusunun, başka yerlere kayıt yaptırma nedeniyle 75 bin kişi eksik olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin ilk sonuçlarının, Meram'ın gerçek nüfusunu yansıtmadığını gördüklerini ve bu konuda harekete geçtiklerini anlatan Tuzcuoğlu, "Zabıta Müdürlüğünden Evlendirme Dairesine kadar belediyenin tüm birimlerini, askı süreci sona ermeden, ilçede ikamet eden hemen herkesin kaydını buraya yaptırması için çalıştırmaya başladık" dedi.

BELEDİYENİN NİKAH KOZU

Şu ana kadar Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sistemi'ne köyü ya da beldesinde yazılan kişilerin kayıtlarını, yeniden ikamet ettikleri Meram'a aldırmak için Evlendirme Dairesi'ni de en etkili unsur olarak kullandıklarını vurgulayan Tuzcuoğlu, şunları kaydetti:

"Konevi Kültür Merkezi'ndeki evlendirme dairemiz, mekan olarak Konya'nın en gözde evlendirme dairesidir. 30-40 kişiyi alabilen bir salonumuzu, aile arasındaki nikahlar için ücretsiz kullandırıyoruz. Bu nedenle pek çok kişi bizde nikah kıydırmak istiyor. Ayrıca, tüm Türkiye'nin Meram bağları ile tanıdığı Meram'da nikah kıydırmak önemli bir prestij ve ayrıcalık olarak görülüyor. Bu nedenle, evlenmek için belediyemize başvuran çiftlerin isimlerini, TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinin bulunduğu internet adresinden kontrol ediyoruz. Çiftlerden en az birinin nüfus kaydı ilçemizde bulunmuyorsa, bu nikahı kıymıyoruz." Tuzcuoğlu, nikah için Evlendirme Yönetmeliği'nin de çiftlerden en az birinin o ilçede oturmasını zorunlu kıldığını ifade ederek, "Evlenecek olan çiftlerden muhtarlığa başvurarak kayıtlarını, yeniden Meram'a aldırmalarını istiyoruz. Nikahı ise gerekli işleminin yapıldığı muhtarlık evrakı elimize ulaştıktan sonra kıyıyoruz" diye konuştu.

Bu uygulamayı bir ay önce başlattıklarını anlatan Tuzcuoğlu, büyük oranda sonuç aldıklarını, bu yöntemle pek çok kişinin kaydını yeniden ilçeye aldırdığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber