Erdoğan: Özel üniversitelerde türban serbest olmalı; ama ben bunu zorlayamam

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, devlet okullarında başörtüsü yasağı sürse bile özel üniversitelerde serbestlik verilmesi gerektiğini söyledi.

Bunun yapılabilmesi için toplumsal mutabakata ihtiyaç olduğunu belirten Erdoğan, hükümetin tek başına bu konuyu zorlamayacağını vurguladı. Erdoğan, ?Çünkü ben zorlayınca gerilim çıkıyor.? dedi.

Başbakan Erdoğan dün gece Kanal D Televizyonu'nda Fatih Altaylı'nın sorularını cevapladı. Erdoğan, başörtüsü konusundaki sorulara cevap verirken ?Haydi Kızlar Okula' kampanyası sırasında yaşadığı ilginç bir olayı anlattı. Genç kızların okula gönderilmesini istediklerinde bir kızın ?Okula gideyim; ama başörtüm var!? cevabını verdiğini belirten Erdoğan şu görüşleri dile getirdi. ?Başörtülüyü devlet okuluna sokmuyorsun, bari bırak özelde okusun. Gelin bunun önünü açalım. Sen yarın yine bu çocukları devlette işe alma, özel sektörde çalışsın. Şimdi bunların mantığı şöyle; ?Sen başörtünle tarlada çalış, çapa yap; ama sosyolog olma, psikolog olma.' Bunu artık aşmamız lazım.?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in NATO Zirvesi sırasında devlet ve hükümet başkanlarına verdiği yemeğe eşinin davet edilmemesi ile ilgili soruları da cevaplayan Başbakan Erdoğan, dünyanın hiçbir ülkesinde ?kamusal alan' diye bir tanımlama olmadığının altını çizdi. Yemeğe tek başına davet edilince üzüldüğünü; ancak sabrettiğini dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: ?Dolmabahçe Sarayı kamusal alan değildir. O zaman bütün parklar kamusal alan olur. Biz ABD'yi ziyaretimizde Devlet Başkanı Bush'a misafir olduk. Hiç böyle bir sorun yaşamadık. Halk bu milletvekillerini eşlerinin başörtülü veya başı açık olduğunu bilerek seçti. Dolayısıyla bu tavırlar halka karşı etik değil. Biz bu ülkenin insanları değil miyiz? Ben dünyanın birçok ülkesinde eşimle birlikte başbakanlarla yemek yedim. Kendi ülkemde niye bunu yapamıyoruz.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber