'Acil' devrim: 112 acil servis ambulansları artık tek elden yönetilecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Haziran 2007 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastaların ambulansla hastane hastane dolaşma devri bitiyor. 112 acil servis ambulansları artık tek elden yönetilecek.

Ambulans otomasyonu sayesinde siz yoldayken hangi hastanede boş yatak var öğrenilecek. Hatta kalp elektronuz anında hastaneye iletilecek.

İstanbul'un Avrupa yakasında hizmet veren 112 Acil Servis ambulansları, Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan bir sistemle kasım ayından itibaren tek elden yönetilmeye başlanacak. Bu otomasyon sistemi sayesinde hastanelerdeki boş yatak sayısı ambulanstan bildirilecek. Bundan böyle hasta, hastane kapısından geri gönderilmeyecek. Sistemin en önemli işlevi ise hastanın durumunun hastaneye daha ambulanstayken bildirilmesi. Böylece hastanede bir ekip hazır hastayı bekliyor olacak.

ÖLÜMLER AZALACAK

İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, dünyanın en büyük metropollerinde uygulanan e-sistem acil servis hizmetlerini İstanbul'da da uygulamak istediklerini anlattı. Halen kullanılan sitemde ciddi bir dağınıklık ve kopukluk olduğunu ifade eden Kaya, "Bu sistem tek merkezden idare edilecek. An meselesiyle kaybettiğimiz hastalarımız vardı. Bunun önüne geçilmiş olacak. Hasta hastanenin kapısından girdiği anda doktor onunla ilgili her şeyi bilecek. Hastanın gerekli olan kan ihtiyacı çok daha önceden bulunmuş olacak. Amacımız otomasyon projesiyle hastalara çok daha çabuk ulaşılması, en uygun hastaneye en hızlı şekilde ulaşılması ve hastaneye ulaşılınca da vakit kaybetmeden müdahale edilmesidir" diyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

112 acil servise gelen telefonlar tek merkezde toplanıyor. Merkezde bulunan görevli, sistem sayesinde telefonun tam olarak nereden geldiğini belirleyip uydu aracılığıyla o bölgeye en yakın ambulansı tespit edip yönlendiriyor. Yönlendirilen hastane ile bağlantı kurularak hastanın durumu hakkında bilgi veriliyor. Kalp grafiği dahi ambulansta çekilip yönlendirilen hastaneye gönderilebiliyor. Merkezde bulanan görevli, GPS sistemiyle ambulansın nerede olduğu anında görebildiği için uygun güzergah konusunda şoförü uyarabiliyor. İstanbul İl Özel İdaresi, ambulansların merkezi yönetimini sağlayacak olan bu otomasyon sisteminin Komuta Kontrol Merkezi'ni Bakırköy'de yaptırmak için 16 Temmuz'da ihaleye çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber