AB normlarına uyum amacıyla Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı kurulacak

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AB normlarına uyum amacıyla Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı kurulmasını öngören yeni bir taslak hazırladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, "Hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde ve çoğu devletlerde ülke başsavcılıkları mevcut. AB Başsavcılığı kurulması çalışmaları da hızla ilerlerken, Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı artık bir an önce kurulmalıdır" dedi.

Taslak neleri içeriyor?
Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı, Anayasa, Yargıtay Kanunu ve diğer kanunlarla verilen görevleri yanında, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, hür demokratik düzen ve nitelikleri anayasada belirtilen cumhuriyet aleyhine işlenen ve doğrudan doğruya devletin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren suçlarla, bir veya birden çok yargı çevresinde işlenen veya yurt dışı bağlantılı olan örgütlü suçların, kamu görevlileri hakkında ileri sürülen işkence ve insanlık dışı veya küçültücü muamelelerle ilgili iddiaların araştırılma, soruşturma ve kovuşturmalarının gözetim ve denetimi altında eşgüdümle yürütülmesini sağlamak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı kurulur.

Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı, başsavcı, başsavcıvekili ve savcılardan oluşur. Başsavcı ve başsavcıvekili, beşer aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından dört yıl için seçilirler.

Süresi bitenler yeniden seçilebilirler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber