Akademiye 'ihtisas' dopingi

2015'te ihtisaslaşma görevi alan 5 üniversite ilk meyvelerini vermeye başladı. YÖK Başkan Vekili Prof. Rahmi Er şu bilgileri verdi: Bingöl Üniversitesi'nde arı hastalıkları teşhis laboratuvarı kuruldu. Üreticilere eğitim verildi, kentte ilk kez ana arı üretimine başlanacak. Burdur, Düzce, Kırşehir ve Uşak'taki üniversiteler de hayvancılık, geleneksel tıp, tarım, jeotermal, tekstil ve seramik konusunda yöre halkıyla birlikte çalışıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Ocak 2019 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Akademiye 'ihtisas' dopingi

YÖK'ün ihtisaslaşma görevi verdiği ilk 5 üniversitede yapılan çalışmaları anlatan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, "İhtisaslaşan üniversitelerimiz ülkemize, bölgelerine katkı sağlıyor" dedi.

YÖK'ün 2015 yılında ilk kez başlattığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi kapsamında ihtisaslaşma görevi verilen ilk 5 üniversitede yapılan çalışmalarını YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er Yeni Şafak'a anlattı. "İhtisaslaşan üniversitelerimiz ülkemize, bölgelerine katkı sağlıyor" diyen Er, şöyle devam etti: YÖK'ün ihtisaslaşma projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. Üniversitelerimiz bölge halkıyla bütünleşiyor. Proje kapsamındaki üniversitelerimiz devlet tarafından fonlanıyor, YÖK olarak biz de ilave akademik kadro desteği veriyoruz."

TARIMDAN SAĞLIĞA

Er, proje kapsamında ilk olarak Bingöl Üniversitesi'ne tarım ve havza bazlı kalkınma, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne hayvancılık, Düzce Üniversitesi'ne sağlık ve çevre, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne tarım ve jeotermal, Uşak Üniversitesine de tekstil, dericilik ve seramik alanlarında ihtisaslaşma görevi verildiğini hatırlattı.

ANA ARI ÜRETİMİ OLACAK

Bingöl Üniversitesi'nde arıcıların ihtiyaçlarını kısmen karşılayacak 'Arı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı' kurulduğunu belirten Er, "İlk defa 27 üreticiye 'ana arı yetiştiriciliği eğitimi' verilerek bakanlık destekli sertifika alındı. Böylelikle, Bingöl'de ilk defa ana arı üretimine başlanacak" dedi. Hayvancılık alanında çalışmalar yapılan Burdur Mehmet Akif Üniversitesi'nde 'Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi' ve 'Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi' kurulduğunu belirten Er, örnek ahırlar kurularak üniversite-yetiştirici işbirliğinin arttırılmasının hedeflendiğini anlattı.

TEK TASARIM MERKEZİ

Er, sağlık ve çevre alanında çalışmalar yürüttülen Düzce Üniversitesi'nde ise 'Geleneksel ve tamamlayıcı tıp' ile 'tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı' konularında projeler üretildiğini söyledi. Uşak Üniversitesi'nin tekstil, dericilik ve seramik alanında çalışmalarını anlatan Er şöyle devam etti: "3 alanda ve ana sanayi dalında ihtisaslaşması için seçilen tek üniversitedir. Tasarladığı ürünler uluslararası fuarlarda defilelerde sunuldu. Türkiye'deki deri, tekstil ve seramik alanında tek tasarım merkezidir."

Yasemin Asan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber