YÖK'ten ALES'e ve 35. Maddeye Yönelik Açıklama

Herkesin YÖK'ten açıklama beklediği bir sırada YÖK'ün ALES'e ilişkin açıklaması Yüzüncü Yıl Üniversitesinin WEB sitesinden yayımlandı. YÖK'ün açıklamasında, akademik kadro ilanlarında sadece ALES sonuçlarına yer verilmesi istenilmiştir. YÖK'ün 35. maddeye ilişkin açıklamasında ise mesai saatlerine vurgu yapılmıştır. YÖK'ün açıklamalarını görmek için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 27 Haziran 2007 19:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK ten ALES Sınavı Hakkında Duyuru

Üniversitelerin akademik kadro ilanlarının incelenmesi sonucu bazı üniversitelerimizin öğretim görevlisi, araştırrna görevlisi, okutman ve uzman kadrolarına verilen ilanlarda merkezi sınav ile giriş sınavlarında LES sonuçlarının kullanılacağının belirtildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 26.1.2007 tarih ve 26415 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Akademik Kadrolara Öğretim Elemanı Dışındaki Kadrolardan Naklen Yapılacak Atamalarda ya da Açıktan Atamalarda uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinde 2007 yılı içerisinde ilk merkezi sınavın yapılıp sonuçları internet aracılığı ile duvuruluncaya kadar, ilan ve atama süreci baslamış bulunan merkezi sınav şartı aranan kadrolara, başvuru ve atamalarda, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan "Lisansüstü Eğitim Sınavı ndan son iki yılda 50 puan almış bulunanlar anılan yönetmelikte sözü edilen merkezi sınavda başarılı olmuş savılırlar" hükmü bulunmaktadır.

Bu nedenle ALES sonuçları açıklandıktan sonra verilecek ilanlarda söz konusu kadrolara yapılacak atamalarda sadece bu sınavın sonuçlarının kullanılması gerekmektedir.


T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI 2547 SAYILI KANUNUNUN 35. MADDESİ İLE İLGİLİ YAZISI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

Bilindiği gibi yükseköğretim kurumlarımızın öğretim elemanı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bulundukları il dışında lisansüstü eğitim yapacak araştırma görevlilerinin kadroları 2547 sayılı Kanun'un 35. maddesi uyarınca mecburi hizmet yüklenmek kaydıyla tahsis edilmektedir. Anılan Kanun maddesi sadece araştırma görevlilerini kapsamakta olup diğer öğretim elemanlarına il dışında lisansüstü eğitim yapmalarına olanak sağlamamaktadır.

Ayrıca 2547 sayılı Kanun'un 36. maddesi ile öğretim görevlisi ve okutmanların tam gün çalışma esasına bağlı görevliler oldukları ve haftalık ders yüklerinin 12 (oniki) saatten az olmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Başkanlığımıza yapılan müracaatlardan Üniversitelerin farklı uygulamalar yaptığı bazı Rektörlüklerce yukarıda belirtilen gerekçeler ile öğretim elemanlarına 2547 sayılı Kanun'un 35. maddesi uygulanmadan lisansüstü eğitim yapmalarına izin verilmezken bazı Rektörlüklerimizce ise kısa süreli görevlendirmeler ile lisansüstü eğitimlerini tamamlattırdıkları anlaşılmıştır.

Üniversitenin bulunduğu il dışındaki bir başka üniversitede lisansüstü eğitim yapan öğretim elemanlarının eğitim-öğretimlerini engelleyici herhangi bir işlem yapılmaması ancak, 2547 sayılı Kanun'un 36. maddesinin (c) bendi "Devamlı statüde bulunan öğretim üyeleri ile aylıklı öğretim yardımcılarının en az Devlet memurları için kabul edilmiş olan haftalık çalışma süresi kadar bir süre eğitim-öğretim bilimsel araştırma, uygulama ve yönetim görevleriyle üniversite organlarınca verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdürler" hükmü uyarınca ilgililerin takip edilerek gereğinin buna göre yapılması hususunda bilgilerinizi saygılarımla rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber