MEB, yer değiştirmelerde tüm kontenjanları açmamasının nedeni!

Yer değiştirmelerde; 1. Hizmet Bölgesinde %25'i, 2. Hizmet Bölgesinde %50'i, 3. Hizmet Bölgesinde %100'ü öğretmenlerimizin tercihine açılmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ocak 2019 19:39, Son Güncelleme : 13 Ocak 2019 19:41
MEB, yer değiştirmelerde tüm kontenjanları açmamasının nedeni!

Ülke genelinde öğretmen dağılımında alanlar itibarıyla denge kurulabilmesi ve sağlanması, alanlar itibarıyla öğretmen norm kadro sayıları esas alınarak öğretmen ihtiyacının karşılanabilirliği oranının eşit düzeyde tutulması için bakanlık tüm kontenjanları yer değişmelerde tercih ekranına açmamaktadır.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı il içi yer değiştirmeler ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmelerinde tüm boş kadroları yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin tercihine açmaktadır.

Fakat il dışı yer değiştirme ve özür durumu yer değiştirmelerinde ildeki norm kadro fazlası öğretmenlerle boş kadroları karşılaştırdıktan sonra kalan boş kadroların (kontenjanların);

1. Hizmet Bölgesinde %25'ini,

2. Hizmet Bölgesinde %50'ini,

3. Hizmet Bölgesinde %100'ünü öğretmenlerimizin tercihine açmaktadır.

Tabi yukarıda yer verdiğimiz yüzdeler bizim tahminlerimizdir. Bu yüzdelerin doğrusunu MEB'in kendisi bilmektedir.

İşte hizmet bölgelerindeki illerimiz;

HİZMET BÖLGELERİ NERELERDİR?

Hizmet Bölgeleri; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Hizmet Bölgeleri" başlıklı 37. maddesindeki;"(1) Öğretmen ihtiyacı, coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren iller gruplandırılarak üç hizmet bölgesi oluşturulmuş ve bu iller, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Hizmet Bölgeleri Çizelgesinde gösterilmiştir." hükümlerine göre belirlenir ve Hizmet Bölgeleri çizelgesinde gösterilir.

HİZMET BÖLGELERİ ÇİZELGESİ EK-1

HİZMET BÖLGELERİ ÇİZELGESİ EK-1
BİRİNCİ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ İKİNCİ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ ÜÇÜNCÜ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ
1 Adana 1 Adıyaman 1 Ağrı
2 Afyonkarahisar 2 Artvin 2 Ardahan
3 Aksaray 3 Bayburt 3 Batman
4 Amasya 4 Çankırı 4 Bingöl
5 Ankara 5 Elazığ 5 Bitlis
6 Antalya 6 Erzincan 6 Diyarbakır
7 Aydın 7 Giresun 7 Erzurum
8 Balıkesir 8 Gümüşhane 8 Hakkari
9 Bartın 9 İstanbul 9 Iğdır
10 Bilecik 10 K.Maraş 10 Kars
11 Bolu 11 Kastamonu 11 Mardin
12 Burdur 12 Kırşehir 12 Muş
13 Bursa 13 Kilis 13 Siirt
14 Çanakkale 14 Malatya 14 Şırnak
15 Çorum 15 Nevşehir 15 Tunceli
16 Denizli 16 Niğde 16 Van
17 Düzce 17 Ordu
18 Edirne 18 Rize
19 Eskişehir 19 Sivas
20 Gaziantep 20 Şanlıurfa
21 Hatay 21 Tokat
22 Isparta 22 Yozgat
23 Mersin
24 İzmir
25 Karabük
26 Karaman
27 Kayseri
28 Kırıkkale
29 Kırklareli
30 Kocaeli
31 Konya
32 Kütahya
33 Manisa
34 Muğla
35 Osmaniye
36 Sakarya
37 Samsun
38 Sinop
39 Tekirdağ
40 Trabzon
41 Uşak
42 Yalova
43 Zonguldak

MEB'de yer değiştirmeler artık tıkanmış durumdadır. Her yer değiştirme bir önceki dönemden daha da zorlu olmaktadır. Bu konuda MEB'in yapması gereken "Norm kadro modülündeki yazılım kesin yanlış çalışıyor." haberimizde yer verdiğimiz üzere yanlış çalışılan norm kadro yazılımı düzelterek özür durumu ve il içi-il dışı yer değiştirmelerde mağduriyet yaşayan öğretmenlerimizin sorunu çözmektir.

Fakat Bakanlık Ankara'dan konuya şöyle bakmaktadır; bölge normundaki öğretmen diğer okullardaki artık derslere girer mantığıyla bu sorunu görmezden gelmektedir. Halbuki bölge normundaki öğretmenin haftalık derslerinin çakışmadan planlanamaması okullar arası koordinasyonun sağlanamaması, okullar arası uzaklık (öğretmen bir okuldan dersten çıkıp diğer okula nasıl yetişecek) vs nedenleriyle okullardaki norm verilmeyen derslere yani 21 saatten 42 saate kadar olan ders yüklerine, genellikle yöneticiler, yakın alandaki öğretmenler ve ücretli öğretmenler derse girmektedir. Bu durum dersler de verimi azaltmaktadır.

Çünkü; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğine istinaden çalışması gereken Norm kadro modülündeki yazılım Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenleri norm kadrosunda; 42 saatin üstündeki ders yüklerinde her 21 saate bölge normunu çalıştırarak norm vermesi gerekirken, 42 saatin altındaki ders yüklerinde çalışarak, norm kadro vermesi gereken ara saatlerdeki ders yüklerine norm verilmesine engel olmaktadır.

Norm kadro modülündeki yazılım Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmenleri norm kadrosunda; 201 saatin üstündeki ders yüklerinde her 40 saate bölge normunu çalıştırarak norm vermesi gerekirken, 201 saatin altındaki ders yüklerinde çalışarak, norm kadro vermesi gereken ara saatlerdeki ders yüklerine norm verilmesine engel olmaktadır.

Yönetmelik hükümlerindeki ders yükleri istisnai durum sayılarak Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosunda 42 saate kadar olan ders yüküne ve Atölye ve laboratuvar öğretmeni norm kadrosunda 201 saate kadar olan ders yüküne de bölge normunun uygulanmaması gerekmektedir. Bakanlığın bu konuda acilen düzenleme yapması gerekmektedir.

Norm kadro yazılı doğru çalışırsa on binlerce öğretmen ihtiyacı ortaya çıkacak olup norm kadro fazlası öğretmen sorunu da ortadan kalkacaktır.

İl içi tayinlerde sıra sistemi yeniden getirilmelidir MEB, özür durumunda sıraya alma sistemine geçmelidir Öğretmenlerin il içi özür durumu sorunu çözümlenmelidir

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber