Türkiye'de ilk defa kabızlık polikliniği açıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk defa Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği bünyesinde, kabızlık ve alta dışkı kaçırma problemleriyle özel poliklinik açıldı.

Kadınların yüzde 12'si, erkeklerin yüzde 5.5'inde kabızlığın görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, "Altına büyük abdest kaçırma oranı da ülkemizde yüzde 3.3'tür. 70 yaşın üzerindeki kişilerde bu oran yüzde 13'e çıkıyor. Yani her altı yedi yaşlıdan birinde, altına dışkı kaçırma görülüyor." dedi.

Kabızlığın bir dışkılama rahatsızlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Bor, "Kabızlık bir hastalık değil, bir yakınma veya belirtidir. Kabızlık terimini insanlar birbirinden farklı algılayabilir ve yorumlayabilir. Genellikle dışkının çok sert olması, düzenli yapılamaması ve yapmada zorluk olarak algılanmaktadır. Batı toplumlarında her 12 genç kadından birinin kabız olduğu tahmin edilmektedir. Kabızlık, toplumun yaklaşık altıda birini etkileyen yaygın bir problemdir. Özellikle ergenlikle 20'li yaşlar arasındaki dönemde olan kadınları, yaşlıları ve kabızlık yan etkisi bulunan ilaçları kullanan insanları etkiler. Kabızlığın altında, nadiren ciddi bir hastalık vardır. Çoğunlukla kalın bağırsağın çalışmasını etkileyen fonksiyonel bir bozukluk bulunur." şeklinde konuştu.

Kabızlığa sebep olabilecek faktörler arasında ilaçlar, gebelik ve doğum sonrası, ameliyalar, yemek yeme hastalıkları, yaşam tarzı ve bağırsak alışkanlıkları, psikolojik bozukluklar, ağrı korkusu gibi sebeplerin yer aldığını açıklayan Bor, "Kliniğimiz bünyesinde kabızlığın teşhisini koymak ve eğitim vermek amacıyla özel bir poliklinik açtık. Kabızlık çeken hastalarımıza özel bir eğitim ve egzersiz programı veriyoruz. Özel cihazlar yardımıyla makat kaslarını kullanmayı öğretiyoruz." dedi.

Birçok kişinin de gaita (dışkı) kaçırma problemi bulunduğunu kaydeden Serhakt Bor, "Bu rahatsızlık, kasların güçsüzlüğünden kaynaklanır. Çoğu insanın ani dışkılama ve sıkışma hissi olup koşarcasına tuvalete gittiği ve hafif derecede, sızıntı tarzında kaçırdığı olmuştur. Kimse bu konuda konuşmak istemediğinden yıllarca sessiz kalınmaktadır. Bununla birlikte bu problemler tamamen düzeltilebililr ve iyileştirilebilir. Polikliniğimizde böyle rahatsızlığı olan hastalarımıza yönelik teşhis ve tedavi de uygulayacağız." diye konuştu.

Polikliniğe randevuyla haftada üç gün hasta kabul edeceğini açıklayan Prof. Dr. Bor, "Hastanın durumuna göre tedavi programı veriyoruz. Günde altı hastaya bakacağız. Randevu almak isteyenler, 390 34 75 (118) numaralı telefona başvurabilir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber