Otomobil pilinin üretimi için kolları sıvadı

Elektrikli araç üretiminde hızlı bir gelişme kaydeden Türkiye'ye bir müjde de Ford Otosan'dan geldi. OSD Başkanı Yenigün, pil paketi için Ford Otosan'ın harekete geçtiğini bildirdi. Şirketin kendi markası için pil üreteceklerini söyleyen Yenigün, elektrikli aracın menzilini, soğutmasını ve izolasyonunu bir paket halinde toplayacaklarını belirtti. Pil paketinin yazılımı ise tamamen yerli olacak

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 14 Ocak 2019 06:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Otomobil pilinin üretimi için kolları sıvadı

Türkiye otomotiv üretiminde Avrupa'nın önemli bir iş ortağı. Yapılan yatırımlar ve ihracat rakamları da bu sözü doğruluyor. Özellikle yeni nesil araçlara yönelmeye başlayan yerli üreticiler, hibrit konusunda da üs görevi görüyor. Toyota'nın CH-R ve Corolla hibrit modelleri bunun en somut örneği olurken, Renault Clio hibrit ile bu alana katkı sağlayacak. Elektrikli araç konusunda da Türkiye'de büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, bunu iki nedenden ötürü önemsediğini belirtti. Yenigün "Birincisi hardware üretim yani araç üretimi. Aracın komponentlerinin üretimi. Örneğin; aküsünün üretimi. Maalesef şu ana kadar Türkiye'de hala yok. Ama yakın zamanda olacak. Bir OSD üyemiz imalata başlayacak. Pil paketi üretecek. Hibrit için değil tamamen elektrikli araçlar için. Bu seri üretim bir pil paketi olacak. 2019 yılında mevcut modellerin üzerine artarak devam edecek. Üretilen pil ise kendi markası için olacak" dedi. Bu üretimi yapacak markayı da açıklayan Yenigün, Ford Otosan'ın pil paketi için kolları sıvadığına değindi. Yenigün konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şu ana kadar benim bildiğim kadarıyla ne bizim üyelerimizden ne de üye olmayan firmalardan bununla ilgili bir yatırım açıklayan yok. Bunu zaten Otosan yapmak istemedi. Bir yerden almak istiyordu ama Türkiye'de üreticisi olmayınca mecburen kendisi bu işe girecek. İşin software tarafı ise o tamamen araca özel. Herkese pil satabiliyorsunuz ama onun yazılımını kendinizin yapması lazım." Ford Otosan'da hibrit araçların prototip imalatlarının devam ettiğini ifade eden Yenigün, elektrikli aracın menzilini, bazı yazılımlarını, soğutmasını, izolasyon sistemini alarak pil paketi haline getireceklerini ekledi. Ford ve Volkswagen tarafında da çıkan haberlere ilişkin bu hafta bir açıklama yapılacağını da ekledi.

ÜRETİM VE SATIŞ DARALACAK

İlk 11 aylık rakamlara bakıldığında 2017'yi 6.4 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla kapattıklarına değinen Haydar Yenigün, 2018 yılının 11 aylık döneminde bu rakamın 11.8 milyara çıktığını söyleyerek "Bu alanda tarihin en yüksek seviyesine ulaşma başarısını elde ettik. Yılın 13 milyar dolara yakın bir dış ticaret fazlasıyla kapanmasını ön görmekteyiz" dedi. Yenigün sözlerini şöyle bitirdi: "OSD olarak, 2019 yılında Türkiye otomotiv pazarının yüzde 27'lik daralmayla 470 bin adetler bandında kapanmasını ön görüyoruz. Üretim ve ihracat performansımız ise sürekliliğini koruyacak. 2019 yılında üretim tarafında yüzde 8'lik bir azalma bekliyoruz. Bu doğrultuda Türkiye toplam otomotiv üretiminin 1 milyon 420 bin adet civarında olmasını bekliyoruz. 2019 yılı sonunda otomobil üretiminin yüzde 8 azalmayla 940 bin adet, otomobil pazarının yüzde 28 daralmayla 350 bin adet, otomobil ihracatının ise 810 bin adet olacağını tahmin ediyoruz."

'İHRACATTAKİ BÜYÜMEMİZ DURGUNLAŞTI'

OSD Başkanı Haydar Yenigün "Geride bıraktığımız 2018 yılında yaşanan ekonomik hareketlilik ile birlikte, toplam üretim bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 550 bin 150 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde, otomotiv pazarımız bir önceki yıla göre ciddi bir daralma yaşadı. Bu sebeplerden dolayı, küresel otomotiv pazarı içerisindeki payımız da yüzde 1 seviyesinin altında kaldı. İyi bir otomotiv ihracatçısı konumunda bulunan ülkemiz 2018 yılında, üretiminin 1 milyon 318 bin 869 adetini ihraç etti. Geçtiğimiz yıla oranla ihracatta yüzde 1 oranında bir azalma yaşandı. Ancak ben bu yüzde 1'i küçülme olarak görmüyorum. İhracattaki büyümemizin durağanlaştığını söyleyebiliriz. Bu dönemde ihracat, paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 11 artarken, euro bazında ise yüzde 6 yükseldi. Toplam otomotiv ihracatı 32.2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı 12.4 milyar dolar ile 2018 yılını kapattı" dedi.

ALİ YILDIRIM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber