Vergi denetmeleri idari kadrolara atanmak istiyor

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MALİYE BAKANLIĞI'NDAKİ TAŞRA İNCELEME ELEMANLARI:

Vergi Denetmenleri Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatı inceleme elemanlarıdır. Bunlar taşranın tüm imkansızlık ve olumsuzluklarını hemen hemen kendi imkanlarıyla aşarak vergi incelemesi yapmakta; görevlerini ifa için ısrar etmektedirler. Evet taşranın imkansızlık ve olumsuzluklarını aşmak için her türlü fedakarlığa katlanmaktadırlar.

Şöyleki, özellikle Gelirler Bölge Müdürlüklerinin kurulduğu yerlerde hizmetli, memur ve diğer eleman sıkıntısı çekildiği bir vakıadır. Mesela Samsun Gelirler Bölge Müdürlüğü'ne sabah 8 ile 9 arasında teşrif ettiğinizde sürekli ellerinde temizlik malzemeleriyle masaları temizleyen veya daha ilerki saatlerde fotokopi çekmek için koşuşturan bir çok eleman görürsünüz. ?Bu kurumda ne kadar çok hizmetli var? diye aklınızdan geçirmeyin. Çünkü bunların hepsi Vergi Denetmenleridir. Dört katlı binada yalnızca iki müstahdem görev yapmakta, dolayısıyla herkes masa vs. temizliğini kendisi yapıp; yazdıkları raporların fotokopilerini çekmek için koşuşturmaktadırlar. Bu bölgede bilgisayarı olmayanlara bir tek yazıcı memur hizmet vermeye çalışmaktadır. Ayrıca herhangi bir mükellefle ilgili Vergi dairelerinden veya diğer kişi veya kurumlardan bilgi almanız gerekiyorsa ya kendi cep telefonunuzdan arayacak; ya da idarecilerin odalarından aradığınız numarayı tarih ve saat belirterek isminizi yazmak suretiyle arayacaksınız. Hatta kırtasiye malzemesi temininde bile bir çok sıkıntılar çekildiği bilinmektedir.

Erzurum Gelirler Bölge Müdürlüğü'ne tahsis edilen hükümet konağının 3. katındaki odalara ise girmeniz mümkün değildir. Çünkü küçücük odalarda ikişer kişi oturmakta, 3. bir şahsın hareket etme imkanı bulunmamaktadır. Bir bölgenin işi birkaç memurla yürütülmektedir. Bölge merkezi olmayan yerlerde de Defterdarlar kendi elemanları olmadığından çoğunlukla dışlamaktadır.Bölge olmayan yerlerde de çekilen sıkıntıların haddi hesabı yoktur. Çok az sayıda Vergi Denetmeni de lojman imkanından süre tahsisli olarak ancak faydalanabilmektedir. Taşrada bir Vergi Dairesine vekalet eden gelir şefi dahi resmi yazışmalarda Vergi Denetmenleri'ne ?ricalı? ifadeler kullanabilmektedir.

Bununla birlikte Vergi Denetmenleri'nin çoğunun masalarında birer masa üstü veya diz üstü bilgisayar ile printer göreceksiniz. Bunlar da tamamen Vergi Denetmenleri'nin kendi imkanlarıyla yüzlerce veya binlerce $ tasarruf ederek aldıkları bilgisayar ve printerlerdir. Printerlerin kartuşları bitince yine kendi imkanlarıyla doldurtmak durumundadırlar. 3-4 ay gibi uzun bir süre turneye çıkarken masa üstü bilgisayarlarını taşımak zorunda olanların çektikleri sıkıntıyı herhalde tarif etmeye hacet yoktur.

Ayrıca Vergi Denetmenleri sürekli değişen mevzuatlarını takip etmek için yine kendi imkanlarıyla mevzuat setlerini almakta, süreli yayınlara abone olmaktadırlar. İşyerlerinde internetten faydalanma imkanları da olmadığından akşamları kendi evlerinden internetten mevzuatlarını ve yeni gelişmeleri takip edebilmektedirler.

Vergi Denetmenleri de artık diğer tüm kariyer mesleklerde olduğu gibi 3 aşamalı sınavdan geçerek ?yardımcılığa' kabul edilmekte, Maliye Müfettişlerinin, Hesap Uzmanlarının ve Gelirler Kontrolörlerinin teşkil ettiği komisyonun kararıyla yeterlilik sınavını vermek suretiyle Vergi Denetmenliğine atanmaktadırlar. Bu suretle Vergi Denetmeni olan veya olacak ?yardımcıların' oranı nerdeyse bu kadronun %50'sini bulmuştur.

"Gelir İdaresi Başkanlığının Yapılanması ile İlgili Tasarıda? hiç değilse konumları netleştirilmelidir. Yeterliliğini almış veya alacak olan Vergi Denetmenleri/ yardımcıları ile yeterliliğe girmemiş Vergi Denetmenlerine belli bir seminer sonrası yeterliliklerini almış sayarak bu kadronun önü kapanmamalı idari kadrolarda görev alabilmeleri sağlanmalıdır. Çok başlı denetim yapısı korunacaksa bu kadronun yükselmelerine fırsat verilmelidir. Bu suretle meslekte kendilerini yenilemelerine ve geliştirmelerine imkan sağlanmalıdır.

Burak Eren AKYÜZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber