İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YÖK'ün görevde yükselme ilanında, kadro derecesi sorunu!

Yükseköğretim kurumları tarafından yakın tarihte başlayacak olan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı başvurularında kadro derecesi belirtilmeksizin başvuru alınması problem yaratıyor !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ocak 2019 00:04, Son Güncelleme : 15 Ocak 2019 13:15
YÖK'ün görevde yükselme ilanında, kadro derecesi sorunu!

Memurlar.Net olarak 28 Mayıs 2017 tarihinde; "Kadro Derecesi Belirtilmeden Görevde Yükselme Başvurusu Alınması Sorun Yaratır" başlıklı haberimizde; "Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin 11 inci maddesinin 2 nci fıkrasında; "İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru süresinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunulan unvanlı kadroya ilişkin "BİRİM VE DERECE" belirtilmez. Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da başvuruda bulunarak sınava katılmaları mümkündür. İlan edilen kadrolara diğer kurumların personeli ve aday memur statüsünde bulunanlar başvuruda bulunamazlar." hükmüne göre kadro derecesinin belirtilmeden başvuruların yapılmasının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesine göre 1,2,3 ve 4 üncü derece kadrolara atamalarda aranılan hizmet süresi şartına göre yapılacak değerlendirmelerde sorunlar yaratabileceğine dikkat çekmiştik.

Ancak, aradan geçen sürede konu hakkında ne bir görüş, ne de yönetmelik değişikliği yapılmamıştır.

Aksine, Yükseköğretim Kurulu tarafından 11 Ocak 2019 tarihinde ilan edilen merkezi sınav kapsamında Üniversitelere ait görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolarda hem birim hem de kadro dereceli olarak ilan edilmiştir.

Halihazırdaki durumda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı merkezi sınava tabi kadroları birim ve derece bazlı ilan ederken, üniversitelerin alacağı başvurularda kişilerin bu bilgiyi belirtmemelerini istemektedir.

Her ne kadar birim belirtilmemesi yükseköğretim kurumları bünyesinde yönetilebilir bir süreç olsa da, başvurularda kadro derecesinin belirtilmemesi sınava giren tüm adayların farklı hizmet sürelerine haiz olmalarından dolayı başta sınav kurulları olmak üzere değerlendirilmesi zor bir işlemdir.

Örnek verecek olursak; aynı unvan için kadro derecesi 3 ve 5 olan iki adet kadro ilan edildiğini varsayalım. Müracaatta kadro derecesi belirtilmediği için diğer şartları sağlamakla birlikte 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde belirtilen hizmet süresi şartlarını sağlayamayan memurlar da 5 inci derece sebebiyle müracaat edeceklerdir. Sınav neticesinde başarılı olan adayların her ikisinin de 68/B maddesindeki hizmet süresi şartını taşımadığını düşünürsek ilan edilen 3 üncü derece kadroya atama yapılamayacaktır.

Bu bakımdan, kadro derecesinin görevde yükselme ve unvan değişikliği başvurularında yer alıp almaması hususunun haberde yer alan açıklamalarımız dahilinde, yükseköğretim kurumları tarafından alınacak başvurular öncesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yeniden değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber