İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Nafakada 2 formül gündemde

Kamuoyunda sürekli tartışma konularından biri olan 'süresiz nafaka' konusu gündemden düşeceğe benzemiyor. Bir gün bile evli kalıp, boşananmış olanlar için süresiz nafaka ödemeye mahkum edilenler bu duruma isyan ediyor. Konu siyasetin de gündeminde. Çözüm için yeterli irade bulunsa da kanun teklifi henüz Meclis gündemine gelmedi. Adalet Bakanlığı'nın konunun çözümü için iki formül üzerinde duruyor. Peki bu formüller ne olacak?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Ocak 2019 07:05, Son Güncelleme : 16 Ocak 2019 08:47
Nafakada 2 formül gündemde

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kamuoyunda gündemden hiç düşmeyen konulardan biri olan "Nafaka ödeme sisteminin adil bir hale getirilmesi" için geçtiğimiz Ekim ayında önemli bir çalıştaya imza atmıştı. Çalıştaya bakanlar, bürokratlar, hukukçular, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılmıştı.

ÇALIŞTAYDA UZLAŞI ÇIKMADI

Konu tüm boyutlarıyla tartışıldı, alternatif formüller üzerine konuşuldu, ancak uzlaşma sağlanamadı.. Kadın derneklerinin ağırlıklı olduğu grup mevcut sistemin devamını savundu. Yargıtay temsilcileri ve eşinden boşanmış erkekler ise, ömür boyu nafaka uygulamasının son bulmasını ve sınırlandırılmasını görüşünü dile getirdi.

BAKANLIK İKİ FORMÜL ÜZERİNDE DURUYOR

Adalet Bakanlığı mevcut öneriler ışığında yeni nafaka sistemine ilişkin yasa taslağına dair çalışmasını sürdürüyor. Bakanlığın da nafakaya bir süre sınırı konulması yönünde taslak metin hazırladığı belirtiliyor. Bu çerçevede Bakanlığın iki formül üzerinde yoğunlaştığı ifade ediliyor.

İLK GÖRÜŞ: ALT SINIR KONULSUN

Masaya konulan seçeneklerden ilki nafakaya bir alt sınır konulması. Bu alt sınırın 1 ya da 2 yıl olması gerektiği konusunda görüşler mevcut. Bu limitin üstünde ise evlilikte geçirilen sürenin yarısı ya da en fazla 5 yıl olması gibi kriterlerle sınırlandırılması hedefleniyor.

İKİNCİ GÖRÜŞ: SÜREYİ HAKİM TAKDİR ETSİN

Bakanlığın üzerinde durduğu ikinci formül ise yine bir alt sınır konulmakla birlikte nafaka konusunu tamamen hakimin takdir yetkisine bırakılması...Buna göre aile hakimi boşanmanın niteliği, süresi, eşlerin maddi durumu, çocukların velayetinin kime verildiği gibi kriterler ışığında nafaka süresini takdir edebilecek.

SEÇİM SONUNA KALABİLİR

Ancak düzenlemenin 31 Mart yerel seçimleri öncesi Meclis gündemine gelmesi beklenmiyor. Meclis'in çalışma takvimi oldukça yoğun. Yeni sistemin yerel seçimler sonrası TBMM gündemine gelebileceği konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber