İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

DNA yaşam süresi hakkında ipuçları veriyor

Kişilerin DNA'larına bakılarak uzun mu yaşayacaklarına dair ipuçları elde edebileceği bildirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2019 13:26, Son Güncelleme : 16 Ocak 2019 13:28
DNA yaşam süresi hakkında ipuçları veriyor

Science Daily'nin haberine göre, Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü uzmanları, bir puanlama sistemi geliştirmek için yaşam süresi üzerinde etkili olan muhtelif genetik varyasyonları inceledi.

İnsan genomunda 12 bölgenin, yaşam süresini önemli ölçüde etkilediğini kesin olarak belirleyen uzmanlar, puanlama için yarım milyondan fazla kişinin genetik verilerini ve ailelerinin yaşam süreleri kayıtlarını değerlendirmeye aldı.

Kişilerin DNA'larına bakılarak yaşam sürelerine dair ipuçları elde edebileceğini belirten uzmanlar, puanlamada, ilk yüzde 10'a girenlerin, son yüzde 10'da yer alanlardan 5 yıla kadar daha uzun yaşayabilecekleri sonucuna vardı.

Yaşam süresi üzerindeki en etkili bölgelerin, daha önce kalp rahatsızlığı ve sigarayla bağlantılı ölümcül hastalıklarla ilişkilendirilmiş olduğu belirtildi.

Araştırmada, doğrudan sigara kullanımıyla bağlantılı olmayan kanser türleriyle ilişkili genlerin dikkate alınmadığı kaydedildi.

Bulguların, yaşlanmayla bağlantılı biyolojik mekanizmalar ve hastalıklar hakkında da yeni anlayışlar kazanılmasını sağladığı belirtildi.

Araştırmanın sonuçları İngiltere Tıp Araştırma Konseyi ve AXA Araştırma Fonu tarafından desteklenen eLife dergisinde yayımlandı.

Gamze Türkoğlu Oğuz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber