İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Taşınan seçmen' sorununda asıl mağdur AK Parti

CHP'nin 'hayalet seçmen ya da kütükler taşındı' iddialarını YSK'nın resmi verileri çürüttü. Büyükşehirlerden taşınan seçmenin asıl mağduru AK Parti. Bu durumun en çok CHP'nin işine yaradığı ortaya çıktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Ocak 2019 08:30, Son Güncelleme : 18 Ocak 2019 07:40
'Taşınan seçmen' sorununda asıl mağdur AK Parti

CHP, her seçim öncesi sarıldığı "seçimlerde şaibe algısı" çalışmasına 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de sarıldı. AK Parti tarafından "Hayali seçmen" oluşturulduğu iması taşıyan CHP açıklamalarını YSK verileri yalanladı. YSK verilerine göre seçmen sayısında normal olmayan artış olan Çankırı Orta ilçesi, Ankara Çamlıdere ilçesi AK Parti'nin oy oranının yüksek olduğu yerler. AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, "Taşımalardan en çok mağdur olan biziz" dedi.

BU BİR CHP KLASİĞİ

31 Mart yerel seçimlerde oy kullanacaklara ilişkin seçmen listeleri dün askıdan indirildi. Seçmen kütüklerine itirazlar sonrasında seçmen kütükleri 31 Ocak'ta kesinleşecek. Her seçim döneminde olduğu gibi yerel seçimler öncesinde de bir CHP klasiği haline gelen "şaibeli, hayali seçmen" iddiaları yine gündeme sokuldu. YSK, seçmen listelerine ilişkin itirazlarını değerlendirmeye devam ederken, bugüne kadar yapılan itirazlar ve sonuçları daha çok AK Parti'nin oy oranının yüksek olduğu yerlerde seçmen yığılmaları olduğu gözlendi. Edinilen bilgiye göre, 24 Haziran 2018 seçimlerinde seçmen sayısı 8 bin 300 olan Çankırı Orta İlçesi'nde, seçmen sayısı 16 bin 400'e çıktı. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin oy oranı yüzde 75.9 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı şekilde 24 Haziran seçimlerinde seçmen sayısı 6 bin 500 olan Ankara Çamlıdere ilçesinde, sayı 12 bin 500 seviyesine çıktı. Yaklaşık bir yıl içinde iki kat artış gözlendi. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti yüzde 64.5 oy alırken, Cumhur İttifakının oy oranı ise yüzde 86'lerde gerçekleşmişti.

BİZ DE ŞİKAYETÇİYİZ

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, muhalefetin iddialarını Star'a değerlendirdi. Özel, "Taşımalardan en çok mağdur olan biziz. Büyükşehirlerden kırsala muhtarlar oy taşıyorlar. Bundan en fazla etkilenecek olan da biziz, bundan biz de şikayetçiyiz" diye konuştu. Özel, "Yakın dostum, akrabam, muhtar kazanacak diye kayıtların taşınmasına en ağır tepkiyi bizim Genel Başkanımız yaptı. Bu bir 'işgal hareketidir' dedi. Bunun en yakın takipçisi biz ve teşkilatlarımız. Herkes nerede hayatını yaşıyorsa orada oy kullanmalı, yereli seçiyoruz çünkü" dedi.

Recep Özel, iddialarla ilgili özetle şunları söyledi:

HER SEÇİMDE BAHANE

"CHP her seçim öncesi YSK'ya çatar. Seçimin mağlubiyetini başta peşin peşin YSK'ya ve şaibe iddiasına bağlar. Bunlar 'faturayı keseceğimiz bir adres bulunsun' diye bunu söylüyorlar. Kusura bakmasınlar fatura için yanlış adres. Millet onlara faturayı kesiyor, onlar faturayı YSK, AK Parti, seçim oyunlarına kesiyor. O faturayı biz iadeli taahhütlü iade ederiz. Muhalefetin dile getirdiği '53 bin Suriyeli seçmen' konusu var. Suriyeli seçmen olmaz, onlar Suriye doğumlu seçmen, artık onlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Kafa karışıklığı da yapıyorlar. Bu konuda algı oluşturulmaya çalışılması yanlış bir durum. Yasalarımıza göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes oy kullanabilir. İddialarla ilgili ilçe seçim kurullarına itirazlar yapılıyor. İlçe seçim kurulları gerçekten bir yerde oturulmadığı halde oturuyor diye yapılan bir müracaat varsa ve kolluk tarafından da tespit edildiyse seçmen kütüklerinden çıkaracaktır. İtiraz süreçleri devam ediyor. Buna benzer başvurular Kurul'a geldi. Adam benim 21 no'lu bağımsız bölümde 35 tane seçmen görünüyor diyor. Yapılan incelemede orasının bahçeli, tek katlı site olduğu ve dış kapı numarasının 21 olduğu tespit edildi. Böyle absürd itirazlar da oluyor."

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, "Herkes nerede yaşıyorsa orada oy kullanmalı" dedi.

HATAYI KABUL ETTİLER

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da, bu hata ve yanlışlıkların düzeltilmesi için itiraz süreçlerinin bulunduğunu belirterek, "Bazen ölen insanlar bildirilmediği için MERNİS'te hala seçmen olarak görünüyor. Miras hukuku açısından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kendi kendine bu kişileri düşüremiyor. Bundan da kaynaklı sorun var, bu durumda da geçen seçimde 86 kişi vardı" diye konuştu.

YAŞI BÜYÜK 165 SEÇMEN

Muhtarlık Bölge Askı Listelerinde önümüzdeki seçim için yaşı 100 ve üzerinde olan 6 bin 300 seçmen bulunuyor. İlk kez 31 Mart seçimlerinde yaşı 100 üzerinde olan 165 seçmen bulunuyor. Yapılan itirazları inceleyen YSK, yaklaşık 80 kaydı sildi. Diğerleri üzerindeki çalışmalar ise sürüyor. Öte yandan CHP'nin bir başka "şaibe" iddiası da Suriyelilerin seçmen yapıldığı iddiası. YSK verilerine göre Suriye doğumlu 53 bin seçmen bulunuyor. Suriye doğumluların 18 bin 500 ilk defa 24 Haziran seçimlerinde oy kullandı. 6 bin 300 kişi ise ilk kez 31 Mart seçimlerinde oy kullanacak.

  • ANKARA STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber