Tapu memurunun kusurundan Hazine sorumlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, sahtecilik yapılarak satılan bir taşınmazın gerçek sahibinin açtığı davada, Hazinenin tazminat ödemesine hükmeden yerel mahkeme kararını onadı.

Yurt dışında yaşayan bir vatandaş, evinin üçüncü şahıslar tarafından sahte kimlik ve sahte imzayla başka bir şahsa satılması, daha önce açtığı tespit davasının da reddedilmesi üzerine, Hazine aleyhine 282 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Davayı görüşen Kartal 2. Asliye Hukuk mahkemesi, tapu sicilinin tutulmasında kusurlu davranıldığı ve davacının zarar gördüğü gerekçesiyle hazinenin tazminat ödemesine karar verdi.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, satışın sahtecilik eylemi nedeniyle meydana gelmesi üzerine devletin kusursuz sorumluluğu bulunmadığından, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Kartal 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararda direnmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararında, taşınmazların tapu siciline kaydedilmesinde ve doğru sicillerin oluşturulmasında devletin sorumluluğunun çok önemli olduğu belirtildi ve Medeni Kanun'un 1007. maddesine göre tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan devletin sorumlu olduğu kaydedildi.

Devletin sorumluluğundan söz edebilmek için tapu sicilinin tutulmasında sicil görevlisinin hukuka aykırı işleminin ve işlemle zararlı sonuç arasında nedensellik bağının gerekli olduğu, ancak eylemin kusura dayanıp dayanmamasının önemli olmadığı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber