'Üniversiteler duvarları içine hapsolmamalı'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Atatürk Üniversitesi'nin (AÜ) Doğu Anadolu Bölgesi'nin tarım ve hayvancılığının kalkınması amacıyla kurulduğunu belirterek, üniversitedeki öğretim üyelerinin duvarlarının içerisine hapsolduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, Erzurum'da işadamlarının toplantısına katıldı. İşletmecilere bir araya gelerek ölçek büyütme çağrısında bulunan Bakan Akdağ, şirket evlilikleri yapılarak büyümelerin sağlandığı dünyada, küçük işletmelerle verimin artırılamayacağını söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nin geçim kaynağı içerisinde havyancılığın ve tarımın önemli yeri olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, Atatürk Üniversitesi'ni pasif kalmakla eleştirdi.

AÜ'nün bölge tarım ve hayvancılığını kalkındırmak için kurulduğunu hatırlatan Bakan Akdağ, bölgedeki hayvanların büyük çoğunluğunun düşük verimli ırklardan oluştuğunu kaydetti. Üniversitenin duvarları içine hapsolmamasını, öğretim üyelerinin sahada çalışmaları gerektiğinin altını çizen Akdağ, "Erzurum'da havyan ırkının verimliliğini artırmak için 5 yıl önce ortalama 2 bin 300 hayvana suni tohumlama yapılırken, 2006 yılında bu rakam 53 bine çıkarılmıştır.

Tarım il müdürlüğümüzün önüne 80 bin gibi bir hedef koyduk ama veteriner eksiğinin olduğunu öğrendik. Yine 2002 yılında kayıt altına alınan et üretimi 24 bin ton iken 2006 yılında bu rakam 37 bin tona ulaşmıştır. Hayvan mevcutlarında önemli bir değişiklik yoktur, demekki daha verimli hayvanlarla bu işi yapmak gerekiyor. Bizim öğretim üyelerimizin köylerde hocalık yapması gerekiyor. Bu üniversite bunun için kuruldu. 50 yıl önce Amerika'da bir üniversite örneği alınarak, Doğu'nun kalkınmasını gerçekleştirmek için kuruldu. Ziraat fakültesi hocası sahada çalışması, asistanlarında sahada yetişmesi gerekir. Eğer üniversite duvarların içerisine hapsolursa, bu şehre borcunu ödeyemez. AÜ, kurulurken bu milletin neler verdiğini bir geriye dönüp bir hatırlayın." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber